| Autor: redakcja1

Wzrost przetwórstwa rybnego

W czasie trzech kwartałów 2019 r. produkcja w zakładach przetwórstwa rybnego wyniosła 367,9 tys. t i była o 5,7% wyższa niż w porównywalnym okresie roku poprzedniego.

Wzrost przetwórstwa rybnego
W największym stopniu zwiększono produkcję całych ryb morskich mrożonych o 51,7% do 33,9 tys. t i ryb solonych o 27% do 6,9 tys. ton. Produkcja świeżych i chłodzonych filetów z ryb morskich była większa niż przed rokiem o 5,8% do 56,7 tys. t, a przetworów i konserw o 2,8% do 187,3 tys. t, przy minimalnym spadku podaży ryb wędzonych o 0,3% do 56 tys. t. Obniżkę produkcji zaobserwowano przede wszystkim w przypadku mrożonych filetów z ryb morskich o 8,6% do 18,9 tys. t.


Tagi:
źródło: