Kategorie
Zobacz również tu
-
Ceny zbóż w kraju (8.12.2024)
2024-12-17
Poznaj produkty
-
Prasa do bel okrągłych | G-1 F125
2020-02-03 -
Świder SII
2013-04-02 -
FLY STRIP - pułapka klejowa na muchy
2013-02-04 -
Rozsiewacze Nawozów Lejkowy Sadowniczy 200 L
2013-12-04 -
Siatka leśna szeroki wybór
2013-02-26 -
Suszarnia przewoźna FSN
2011-01-10
W pierwszych ośmiu miesiącach br. połowy ryb na Bałtyku sięgnęły 108 tys. ton
W okresie styczeń-sierpień 2016 r. połowy ryb na Bałtyku wyniosły 107,9 tys. ton i były większe o 11,1% niż w analogicznym okresie roku poprzedniego.
Połowy ryb z Bałtyku
Od początku bieżącego roku utrzymuje się wysokie tempo wzrostu wyładunków storni, które wyniosły na koniec sierpnia br. 12,2 tys. ton, a zatem zwyżka o 70,4% oraz śledzi 28,1 tys. ton, wzrost o 37,7%. Nieznacznie spadły w tym czasie połowy szprotów i wyniosły 53,8 tys. ton, z kolei wyraźnie ograniczono wyładunki dorszy obniżka o 24,7% do 6,5 tys. ton. Natomiast wykorzystanie kwot połowowych na koniec sierpnia 2016 r. wyniosło: dla szprotów 90,6%, dla śledzi 59,5%, a dla dorszy 49,9%. W okresie styczeń-lipiec 2016 r. produkcja ryb, przetworów rybnych i owoców morza w średnich i dużych zakładach przemysłu rybnego gdzie zatrudnionych jest powyżej 49 osób wyniosła 246,2 tys. ton i tym samym była wyższa o 12,4% niż w tym samym okresie roku ubiegłego. Zwyżka produkcji wystąpiła w przypadku większości podstawowych grup produktów – przetworów i konserw ze śledzi (o 5,4% do 57,8 tys. ton), wędzonych łososi (o 11,4% do 33,3 tys. ton), świeżych filetów z ryb morskich (2,6-krotnie do 31,9 tys. ton) oraz mrożonych filetów z ryb morskich (o 19,2% do 17,4 tys. ton).
Z informacji podanych przez Krzysztofa Hryszko z IERiGŻ wynika, że jednym z niewielu asortymentów, których produkcja wyraźnie zmniejszyła się były całe mrożone ryby morskie, gdzie odnotowano spadek o 43,2% do 12,0 tys. ton. Ceny detaliczne ryb, owoców morza oraz ich przetworów, po okresie stabilizacji w latach 2014-2015, od początku 2016 r. wyraźnie rosną. W okresie styczeń- sierpień 2016 r. produkty te były średnio o 2,7% droższe niż w tym samym okresie roku poprzedniego. Co więcej dynamika wzrostu cen przyspiesza w kolejnych miesiącach. W czerwcu 2016 r. w stosunku do grudnia 2015 r. wyniosła ona bowiem 0,8%, podczas gdy w sierpniu br. w relacji do grudnia ub.r. wzrost cen wyniósł 4,3%.
Ryby, owoce morza oraz ich przetwory były zatem najsilniej drożejącą grupą produktów żywnościowych, zwłaszcza w odniesieniu do taniejących produktów substytucyjnych - mięsa i nabiału. Przy czym największy wzrost cen notowany jest w asortymencie ryb świeżych, chłodzonych i mrożonych. Według badań budżetów gospodarstw domowych obejmujących wielkość spożycia niektórych grup produktów rybnych, w I kwartale 2016 r. zwiększyło się zapotrzebowanie na ryby i owoce morza wędzone, suszone i solone (o 16,7%) oraz ryby mrożone (o 8,3%), przy stabilizacji spożycia ryb świeżych i chłodzonych.
Wydatki na zakup ryb i owoców morza wyniosły w omawianym okresie 9,38 zł/osobę miesięcznie i były o 7,0% większe niż rok wcześniej.