Zwiększono głównie wyładunki śledzi o 35,8% do 32,1 tys. t oraz storni o 25,9% do 11,8 tys. t. Połowy szprotów wzrosły o 6,1% do 64,9 tys. t, a dorszy zmalały o 2,6% do 4 tys. t. Bardzo dobre wyniki zaobserwowano w połowach ryb liczonych w sztukach – troci i łososi.
Połowy troci wzrosły w omawianym okresie o 40,6% do 53,8 tys. szt., a łososi o 35,2% do 5,5 tys. szt. Wykorzystanie kwot połowowych na koniec sierpnia 2018 r. wyniosło dla szprotów - 89,5%, śledzi - 57,2%, dorszy - 34%, a dla łososi - 34,3%.
W okresie styczeń-lipiec 2018 r. całkowita produkcja średnich i dużych przetwórni rybnych wyniosła 268,8 tys. t i była o 11,3% wyższa niż w tym samym okresie 2017 r. Zwiększyła się głównie produkcja ryb mrożonych o 56,2% do 20,6 tys. t, świeżych lub chłodzonych filetów o 22,6% do 39,3 tys. t, marynat o 12,6% do 48,4 tys. t oraz konserw o 7,8% do 39,7 tys. t.
Produkcja ryb wędzonych wzrosła o 1,8% do 40,8 tys. t, w tym wędzonych łososi o 4,2% do 30,1 tys. t. Sporą obniżkę produkcji zaobserwowano z kolei w asortymencie mrożonych filetów z ryb morskich o 14,4% do 16,3 tys. t oraz solonych filetów o 16,1% do 4,2 tys. t.
Spośród produktów wysokoprzetworzonych, tj. konserw, prezerw, marynat oraz innych przetworów, największy wzrost produkcji wystąpił w odniesieniu do przetworzonych łososi o 64,6% do 8,5 tys. t oraz szprotów i sardynek o 26,4% do 10,2 tys. t.
Podaż przetworów ze śledzi, będących najważniejszym gatunkiem wykorzystywanym w przetwórstwie pogłębionym, zwiększyła się w omawianym okresie o 2,3% i wyniosła 58,2 tys. t. Poprawiała się sytuacja ekonomiczno-finansowa sektora przetwórstwa ryb.