Zwiększono głównie wyładunki śledzi o 66% do 19,7 tys. t oraz storni o 15,1% do 8,2 tys. t. Połowy szprotów wzrosły o 3,5% do 54,5 tys. t, a dorszy zmalały o 14,9% do 2 tys. t. Bardzo dobre wyniki zaobserwowano w połowach ryb liczonych w sztukach – troci i łososi.
Połowy troci zwiększyły się w omawianym czasie o 25% do 38 tys. szt., a łososi o 41,1% do 3,5 tys. szt. W okresie styczeń-kwiecień 2018 r. całkowita produkcja średnich i dużych przetwórni rybnych wyniosła 164,6 tys. t i była o 9,7% większa niż w analogicznym okresie 2017 r.
Wzrosła zwłaszcza produkcja ryb mrożonych o 55,1 do 15,6 tys. t, świeżych lub chłodzonych filetów o 12,9% do 20,8 tys. t, marynat o 11,1% do 29,9 tys. t oraz konserw o 8,1% do 24,8 tys. t. Produkcja ryb wędzonych zmniejszyły się o 1,3% do 24,1 tys. t, przy czym wędzonych łososi wzrosła o 1,9% do 17,8 tys. t. Spory spadek produkcji zaobserwowano z kolei w asortymencie mrożonych filetów z ryb morskich o 13,1% do 10,7 tys. t oraz ryb solonych o 11,2% do 3 tys. t. Spośród produktów wysokoprzetworzonych, tj. konserw, prezerw, marynat oraz innych przetworów największy wzrost produkcji wystąpił w przypadku przetworzonych łososi o 76,7% do 5,1 tys. t oraz szprotów i sardynek o 31,7% do 6,6 tys. t.