Kategorie
Zobacz również tu
-
Ceny na stacjach paliw ustabilizowały się
2024-10-30 -
Unijna produkcja mięsa
2024-10-30
Poznaj produkty
-
Drzwi przemysłowe przesuwne i rozwierane
2018-02-27 -
Dziennik polowy
2020-03-13 -
Opryskiwacz Booster Reset-P Caffini
2020-08-05 -
Belka herbicydowa TEKLA
2023-10-10
Wzrost połowów ryb z Bałtyku (I-VII 2015)
W okresie styczeń-lipiec 2015 r. połowy ryb na Bałtyku wyniosły 91,9 tys. ton i były o 8,7% wyższe niż w analogicznym okresie roku poprzedniego - podaje Krzysztof Hryszko z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.
Połowy ryb z Bałtyku
Największy wzrost zaobserwowano w wyładunkach śledzi o 35% do 18,4 tys. ton, dorszy o 29% do 8,4 tys. ton oraz ryb pozostałych o 21% do 4,7 tys. ton. Połowy szprotów wzrosły w znacznie niższym stopniu, a więc o 6% do 53,9 tys. ton. Znaczne ograniczenie połowów wystąpiło tylko w odniesieniu do storni o 32% do 6,5 tys. ton, ale w omawianym czasie roku poprzedniego były one wyjątkowo wysokie.
Aktualny poziom wyładunków nie odbiega znacząco od wyników osiąganych przez rybaków w latach wcześniejszych. Wykorzystanie kwot połowowych na koniec lipca br. wyniosło dla szprotów 85,9%, dorszy – 54,5%, śledzi – 42,1% i łososi – 30,1%.
Według Hryszko, w I półroczu 2015 r. produkcja ryb, przetworów rybnych i owoców morza w dużych zakładach przemysłu rybnego, gdzie zatrudnienie wynosi powyżej 49 osób była w granicy 194,9 tys. ton i była o 4% wyższa niż rok wcześniej.
Wzrost produkcji wystąpił przede wszystkim w grupie przetworów i konserw z ryb o 7,2% do 103,9 tys. ton, w tym produktów ze śledzi o 6,6% do 48,2 tys. ton, sardynek i szprotów o 8,5% do 7,2 tys. ton oraz makreli o 12,3% do 5,7 tys. ton.
Wyraźnie większa niż przed rokiem była również produkcja wędzonych łososi o 7,1% do 25,8 tys. ton. Wśród grup produktów o mniejszym stopniu przetworzenia od początku roku dynamicznie zwiększa się produkcja świeżych i chłodzonych filetów z ryb morskich - 2,3-krotnie do 10,9 tys. ton, przede wszystkim pod wpływem zwiększającego się popytu na łososie i dorsze.
W I półroczu 2015 r. wyraźnie ograniczono natomiast produkcję całych, mrożonych ryb morskich, w strukturze których dominują krajowe szproty, co oznacza spadek o 21,2% do 20,7 tys. ton. Bardziej równomierne rozłożenie połowów w poszczególnych miesiącach przekłada się na brak konieczności mrożenia ryb i późniejszego ich wykorzystywania w przetwórstwie, w tym głównie na produkty wędzone i konserwy.
Nieznacznie zmiany kontyngentu produkcji wystąpiły w mrożonych filetach z ryb morskich, co daje wzrost o 0,7% do 13,2 tys. ton oraz w grupie pozostałych ryb wędzonych – obniżka o 1% do 10,4 tys. ton.
Duże i średnie zakłady przetwórstwa ryb, które zatrudniają powyżej 9 osób osiągnęły w I półroczu 2015 bardzo dobre wyniki ekonomiczno-finansowe. Przychody z całokształtu prowadzonej działalności zwiększyły się o 10% do 4,34 mld zł, a ze sprzedaży produktów o 9,5% do 3,82 mld zł.
Sporo wyższa była dynamika wzrostu krajowej sprzedaży produktów o 14,9% do 1,46 mld zł niż przychodów eksportowych o 6,4% do 2,36 mld. zł. Zysk netto wzrósł w porównaniu z I półroczem 2014 r. o 81% do 134,3 mln zł.