Zwiększyła się wysyłka wszystkich podstawowych grup produktów rybołówstwa, w tym głównie ryb wędzonych, solonych i suszonych. Wyniósł on 34,5 tys. t o wartości 1,78 mld zł, czyli o 13,1% i 4,5% więcej niż rok wcześniej. Na mniejszą dynamikę wartości wywozu wpływ miała obniżka cen transakcyjnych otrzymywana w eksporcie wędzonych łososi.
Wysyłkę przetworów i konserw z ryb zwiększono o 9% do 27,4 tys. t. i 1,28 mld zł. Dobre wyniki uzyskano również w eksporcie filetów i mięsa z ryb. Wolumen wywozu tej grupy towarowej zwiększył się o 7,9% do 54,3 tys. t, a jego wartość o 13,5% do 1,6 mld zł.
W okresie styczeń-lipiec 2018 r. ceny zakupu większości podstawowych dla polskiego rynku gatunków ryb i owoców morza na świecie były niższe niż w porównywalnym czasie roku poprzedniego, co przy zwyżce cen wywozowych spowodowało zwiększenie się rentowności przetwórstwa rybnego i eksportu.
Wydatki importowe wzrosły w omawianym okresie jedynie o 0,7% do 4,89 mld zł, przy 5,4% zwyżce jego wolumenu do 323,3 tys. t.
W strukturze ilościowej przywozu przeważają produkty o nieznacznym stopniu przetworzenia, które w zdecydowanej większości kierowane są do krajowych przetwórni, tj. ryby świeże, chłodzone, mrożone oraz filety i mięso z ryb. Zakup ryb świeżych i chłodzonych wyniósł 102,7 tys. t i był o 8,4% wyższy niż w porównywalnym okresie roku poprzedniego.
Filetów i mięsa z ryb zaimportowano o 14,6% więcej do 109,5 tys. t, natomiast ryb mrożonych mniej o 5,4% do 61,6 tys. t. Przywóz łososi zwiększono o 9,8% do 88,6 tys. t, śledzi o 17,1% do 46,9 tys. t, makreli o 6,5% do 30,2 tys. t, a mintajów o 12,6% do 25,8 tys. t. Niższy niż przed rokiem był tylko zakup dorszy o 8,9% do 35,1 tys. t.