Połowy pozostałych najważniejszych gatunków ryb były mniejsze niż przed rokiem. Największy regres wystąpił w połowach dorszy, tj. spadek o 44,6% do 2,3 tys. ton oraz storni o 29,6% do 7,0 tys. ton, a w mniejszym stopniu dotyczył śledzi o 17,6% do 11,8 tys. ton.
W I kwartale 2017 r. produkcja ryb, przetworów rybnych i owoców morza w średnich i dużych zakładach przemysłu rybnego wyniosła 113,1 tys. ton i była o 1,3% niższa niż w tym samym okresie roku poprzedniego. Zniżka produkcji widoczna była głównie w asortymencie ryb wędzonych.
Jak informuje Krzysztof Hryszko z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, produkcja wędzonych łososi obniżyła się o 21,3% do 11,7 tys. ton, a wędzonych ryb pozostałych aż o 41,6% do 5,1 tys. ton. W przypadku łososi decydowały o tym głównie wysokie ceny. Mniejsza niż przed rokiem była także produkcja marynat o 3,3% do 21,3 tys. ton oraz świeżych i chłodzonych filetów z ryb morskich o 5,5% do 13,3 tys. ton. Wyraźna zwyżka wystąpiła z kolei w produkcji mrożonych ryb morskich o 35,8% do 7,3 tys. ton, mrożonych filetów z ryb morskich o 18,6% do 9,0 tys. ton oraz konserw rybnych o 13,6% do 17,8 tys. ton.