| Autor: redakcja1

Spadek połowów ryb

W okresie styczeń-maj 2017 r. połowy ryb na Bałtyku wyniosły 86,4 tys. ton i były o 0,3% mniejsze niż w analogicznych miesiącach roku 2016.

Spadek połowów ryb
ZwiÄ™kszyÅ‚y siÄ™ gÅ‚ownie poÅ‚owy szprotów o 17,4% do 59,1 tys. ton oraz Å‚ososi - 2-krotnie do 3,8 tys. sztuk. WyÅ‚adunki pozostaÅ‚ych najważniejszych gatunków ryb byÅ‚y niższe niż przed rokiem. NajwiÄ™kszy spadek zaobserwowano w poÅ‚owach dorszy o 41,1% do 3,1 tys. ton oraz storni o 30,1% do 7,4 tys. ton. PoÅ‚owy Å›ledzi zmniejszyÅ‚y siÄ™ o 19,2% do 51,3 tys. ton.
 
W okresie styczeÅ„-kwiecieÅ„ 2017 r. produkcja ryb, przetworów rybnych i owoców morza w dużych zakÅ‚adach przemysÅ‚u rybnego (zatrudnienie powyżej 49 osób) wyniosÅ‚a 149,3 tys. ton i byÅ‚a o 0,4% mniejsza niż w porównywalnym okresie roku poprzedniego. Bardzo duży spadek produkcji wystÄ…piÅ‚ w asortymencie ryb wÄ™dzonych – o 28,1% do 22,5 tys. ton.
 
Jak informuje Krzysztof Hryszko z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Å»ywnoÅ›ciowej, ograniczono zarówno produkcjÄ™ wÄ™dzonych Å‚ososi o 21,4% do 15,6 tys. ton, jak pozostaÅ‚ych gatunków ryb o 39,5% do 6,9 tys. ton. Niższa niż przed rokiem byÅ‚a także produkcja marynat o 2,1% do 26,9 tys. ton, Å›wieżych i chÅ‚odzonych filetów z ryb morskich o 2,5% do 18,4 tys. ton oraz mrożonego miÄ™sa z ryb morskich o 13,5% do 2,8 tys. ton.
 
Spadek kontyngentu produkcji tych grup produktów zostaÅ‚ zrekompensowany zwiÄ™kszonÄ… podażą z zakÅ‚adów przetwórczych m.in. konserw i prezerw o 7,3% do 30,3 tys. ton, caÅ‚ych, mrożonych ryb morskich o 33,9% do 10,1 tys. ton, mrożonych filetów z ryb morskich o 21,6% do 12,4 tys. ton oraz filetów solonych o 10,8% do 3,4 tys. ton.


Tagi:
źródło: