Zdaniem specjalisty, najbardziej podrożały owoce morza i konserwy rybne, których ceny w jedenastym miesiącu zwiększyły się o odpowiednio 5,3% i 3,4%. Spadki notowane były natomiast w przypadku świeżych, chłodzonych i mrożonych ryb słodkowodnych – o 3,2% oraz ryb solonych – o 0,2%.
Niemniej, jak podkreśla Hryszko w styczniowym Rynku Rolnym, ceny ryb i owoców morza rosną nieznacznie wolniej niż ceny żywności i napojów bezalkoholowych łącznie.
Odwrotną tendencję w ujęciu rocznym w listopadzie notowano w przypadku produkcji ryb, przetworów rybnych i owoców morza w zakładach zatrudniających powyżej 49 osób. W październiku 2013 roku wyniosła ona 33,1 tys. ton i była o 3,5% niższa niż przed rokiem.
Według eksperta z IERiGŻ, na spadek produkcji największy wpływ wywarł brak szprotów w połowach i produkcji. O 7% do 9,4 tys. ton spadła również wytwórczość przetworów i konserw ze śledzi.
Z kolei w okresie od stycznia do października 2013 roku wyprodukowano łącznie 321,9 tys. ton produktów rybnych, co oznacza ilość o 12,5% większą wobec analogicznego okresu roku poprzedniego.
Od początku ubiegłego roku obserwowana była wysoka wytwórczość wędzonych łososi, która w ciągu roku wzrosła o 11% do 45,5 tys. ton. Odnotowano także zwyżkę choć nieznaczną, w obrębie przetworów i konserw (do 158,8 tys. ton).
Jak czytamy w najnowszym wydaniu Rynku Rolnego, zysk netto średnich i dużych firm wyniósł w ciągu pierwszych trzech kwartałów ubiegłego roku 5 mln zł, w porównaniu z 83 mln zł uzyskanymi w tym samym czasie 2012 roku. Przychody ze sprzedaży produktów zwiększyły się jednocześnie o 22% do 4,8 mld zł, z czego 64,5% stanowił eksport.