| Autor: redakcja1

Połowy i przetwórstwo ryb bałtyckich (I-IV 2014)

Połowy ryb na Bałtyku w okresie styczeń-kwiecień 2014 r. wyniosły 55,9 tys. ton i były o 27,6% mniejsze niż w analogicznym czasie roku poprzedniego - podaje Krzysztof Hryszko w majowym wydaniu Rynku Rolnego.

Połowy i przetwórstwo ryb bałtyckich (I-IV 2014)
Utrzymują się rekordowo wysokie wyładunki storni w wielkości 7,7 tys. ton, czyli o 46,3% wyższe niż w przed rokiem. Połowy pozostałych gatunków ryb były dużo niższe, z uwagi na mniejsze kwoty połowowe oraz zmiany w ich podziale na indywidualne limity.
 
Zdaniem specjalisty IERiGŻ, połowy śledzi obniżono o 41,8%, szprotów o 33%, a dorszy o 11,8%. Największy stopień wykorzystania kwot na koniec kwietnia 2014 roku nastąpił w połowach szprotów o 60%, a najniższy w śledziach o 14,5%.
 
Produkcja ryb, przetworów rybnych oraz owoców morza w dużych zakładach przemysłu rybnego, tj. przy zatrudnieniu powyżej 50 osób wyniosła w okresie styczeń-luty 2014 r. 62,0 tys. ton i była o 2,9% niższa niż rok wcześniej. Spadek produkcji wystąpił przede wszystkim w grupie ryb wędzonych o 10,2% do 11,7 tys. ton, w tym łososi o 13,7% do 7,7 tys. ton oraz w pogłębionym przetwórstwie śledzi jak konserwy, marynaty, gdzie produkcja zmniejszyła się o 11,9% do 15,9 tys. ton.
 
Według Hryszko, przyczyną mniejszego przetwórstwa śledzi jest wyraźnie niższy eksport, przy ograniczonym popycie krajowym. Wyższa niż przed rokiem jest produkcja m.in. ryb morskich mrożonych o 11,8%, mrożonego mięsa z ryb morskich o 7,9%, filetów z ryb morskich, w tym świeżych o 5,1% i mrożonych o 3,8% oraz przetworów z łososi o 26%.
 
Dynamika produkcji pierwszych dwóch grup produktów będzie jednak prawdopodobnie maleć w następnych miesiącach, przez co w całym 2014 r. będzie mniejsza niż rok wcześniej. Wpływ na to będą miały głównie zmniejszone wyładunki szprotów w krajowych portach.
 


Tagi:
źródło: