Kategorie
Zobacz również tu
-
Stosuj bezpiecznie środki ochrony roślin
2024-11-18 -
Wrześniowy skup mleka
2024-11-18 -
Ceny serów w Polsce (3.11.2024)
2024-11-18
Poznaj produkty
-
Pellux Compact Touch – Dotacja
2020-03-17 -
Głowica kpl. nieuzbrojona ZETOR 5211 i 7211
2012-04-18 -
Poskromy dla bydła SA0051
2014-06-20 -
DEUTZ - szyba tylna przezroczysta
2011-12-13 -
Głowica kpl. nieuzbrojona ZETOR 5211 i 7211
2012-04-18 -
Ładowarka kołowa GIANT V761T
2015-04-22
Eksport ryb, owoców morza oraz ich przetworów wzrósł do 254,5 tys. ton o wartości 3,68 mld zł (I-VII 2015)
Eksport ryb, owoców morza oraz ich przetworów w okresie styczeń-lipiec 2015 r. wyniósł 254,5 tys. ton o wartości 3,68 mld zł i był odpowiednio o 16,9 i 3,3% wyższy niż w porównywalnym czasie roku poprzedniego – podaje Krzysztof Hryszko z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.
Eksport ryb z Polski
Ostatecznie zmiany wywozu były prawdopodobnie większe, gdyż dane za lipiec nie obejmują wyników wysyłki burtowej, w tym przede wszystkim ryb mrożonych. Eksport podstawowych grup produktów – filetów i mięsa z ryb, ryb wędzonych oraz przetworów i konserw z ryb wyniósł w sumie 143 tys. ton i był o 5% wyższy niż rok wcześniej, przy mniejszej dynamice zwyżki jego wartości - o 3,3% do 3,33 mld zł. Decydowały o tym głównie mniejsze ceny transakcyjne otrzymywane w handlu łososiami i śledziami.
Zdaniem eksperta IERiGŻ, bardzo wysokie ceny utrzymują się z kolei w przypadku dorszy. Całkowita sprzedaż tych trzech gatunków ryb miała w omawianym okresie 67,7% udział w wartości wywozu ogółem.
Import ryb do Polski
Import sektora rybnego w okresie styczeń-lipiec 2015 r. był podobny do notowanego w analogicznym czasie roku poprzedniego i wyniósł 282,0 tys. ton o wartości 3,63 mld zł, co daje wzrost odpowiednio o 0,3 i 0,9%. Większe zmiany widoczne były w porównaniu do poszczególnych grup towarowych i gatunków.
Wyraźna zwyżka przywozu zaobserwowana została w przypadku ryb świeżych o 9,3% do 97,2 tys. ton – głównie łososi i pstrągów, przy mniejszym zapotrzebowaniu na ryby mrożone, filety oraz przetwory i konserwy o 1,3-4,8%. Spośród głównych gatunków ryb najbardziej wzrósł import morszczuków o 31,3% oraz makreli i tuńczyków o 12%, a największe spadki objęły przywóz czarniaków, dorszy i tilapii o 10-15%.