Kategorie
Zobacz również tu
-
Stosuj bezpiecznie środki ochrony roślin
2024-11-18 -
Wrześniowy skup mleka
2024-11-18 -
Ceny serów w Polsce (3.11.2024)
2024-11-18
Poznaj produkty
-
Osuszacz powietrza MASTER DH 711
2011-05-16 -
X-Flow 15 i 19
2017-04-20 -
Przyczepa leśna 6 ton z żurawiem 4,7 m
2016-04-22 -
Kombinacje uprawowo-siewne
2014-04-01 -
URSUS 3724 PIKO - ciągnik rolniczy
2011-02-08 -
Automaty paszowe dla warchlaków jednostronne
2013-10-30
Wzrost eksportu ryb z Polski (I-IX 2015)
W okresie styczeń-wrzesień 2015 r. wywóz ryb, owoców morza oraz ich przetworów w wadze produktu wyniósł 311,7 tys. ton o wartości 4,68 mld zł i był odpowiednio o 14,1 i 3,5% wyższy niż w porównywalnym czasie roku 2014 - podaje Krzysztof Hryszko z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.
Eksport ryb z Polski
Zwyżka wysyłki wystąpiła przede wszystkim w asortymencie ryb świeżych i chłodzonych o 70% do 24,7 tys. ton, pod wpływem zwiększonych wyładunków burtowych realizowanych przez rybaków bałtyckich. W ten sposób sprzedawane były głównie szproty po stosunkowo niskiej cenie 1,48 zł/kg, co wpłynęło również na dużo niższą względem kontyngentu, dynamiki zwiększenia się wartości eksportu ogółem.
Większy był też wolumen wysyłki ryb mrożonych o 15,2% do 58,9 tys. ton, z dominacją ostroboków i szprotów. Grupy te mają jednak nieznaczne znaczenie dla wartości wywozu, gdzie stanowią niespełna 6% i 27% w kontyngencie.
Zwyżka wysyłki podstawowych grup produktów rybnych – filetów i mięsa z ryb, ryb wędzonych oraz przetworów i konserw z ryb był w miarę wyrównany i wyniósł 5%. W strukturze gatunkowej tych grup przeważają dorsze, łososie i śledzie, których wysyłka wzrosła w granicach 5-8%. W przypadku śledzi i łososi zaobserwowano zniżki cen transakcyjnych, z kolei wyraźnie większe były ceny sprzedaży dorszy.
Import ryb do Polski
Zdaniem specjalisty IERiGŻ, import sektora rybnego utrzymał się w okresie styczeń-wrzesień 2015 r. na poziomie roku poprzedniego i wyniósł 362,9 tys. ton, przy 2,3% wzroście jego wartości do 4,72 mld zł. Zwiększył się zakup ryb świeżych o 8,2% do 124,2 tys. ton oraz przetworów i konserw o 1,6% do 33,6 tys. ton, przy 5% ograniczeniu przywozu ryb mrożonych oraz filetów i mięsa z ryb do odpowiednio 63 i 115 tys. ton.
Spośród największych gatunków ryb podniesiono import łososi o 1,6% do 107,4 tys. ton, makreli o 11,5% do 28,1 tys. ton oraz tuńczyków o 21,5% do 8,3 tys. ton. Mniejsze było natomiast zapotrzebowanie na dorsze o 5,1% do 37,1 tys. ton, mintaje o 1,6% do 26,8 tys. ton i śledzie o 3,5% do 52,8 tys. ton. Mniejsze ceny transakcyjne niż przed rokiem płacono jedynie za łososie, makrele.