W czasie od grudnia 2016 r. do marca 2017 r. najbardziej podrożały mrożone filety z mintajów i morszczuków o 6,0% do 19,58 i 15,99 zł/kg, a spadły ceny produktów śledziowych – śledzi solonych niepatroszonych oraz płatów śledziowych o 1,2% do 10,55 i 11,01 zł/kg.
W I kwartale 2018 r. ceny detaliczne ryb, owoców morza oraz ich przetworów były o 1,0% większe niż w porównywalnym okresie roku poprzedniego, podobnie jak w relacji marzec br. do marca ub.r. Produkty rybne były zatem w I kwartale 2018 r. grupą żywności o relatywnie minimalnej dynamice wzrostu cen. Ceny żywności i napojów bezalkoholowych zwiększyły się bowiem w tym okresie o 3,9%, w tym mięso zdrożało o 4,0%, a nabiał i jaja o 9,0%.
Spośród produktów substytucyjnych ryby potaniały zarówno wobec wieprzowiny, której ceny wzrosły o 2,6%, jak i mięsa drobiowego o 5,4% oraz wołowiny i cielęciny o 2,9%. Większe od zwyżki cen detalicznych ryb i ich przetworów było również tempo wzrostu cen wędlin, które podrożały o 4,3%.
Spośród produktów rybnych w okresie styczeń-marzec 2018 r. najbardziej podrożały mrożone owoce morza o 1,9%, ryby mrożone o 1,7% oraz grupa pozostałych przetworów z ryb i owoców morza o 1,3%. Tempo wzrostu cen ryb świeżych i chłodzonych wyniosło 0,3%, a ryb i owoców morza suszonych, solonych i wędzonych 0,5%. Znacznie tańsze niż w I kwartale 2017 r. były świeże i chłodzone owoce morza, bo o 2,6%.