Roczne ceny pieczarek w Polsce pozostawały w miarę stabilne w ostatnich latach. W sezonie 2017/2018 cena skupu pieczarek wyniosła 4,95 zł/kg w stosunku do 5,10 zł/kg w sezonie poprzednim. W grudniu 2018 r. cena pieczarek wyniosła 5,59 zł/kg.
Mimo zwiększającej się produkcji, Polacy w dalszym ciągu spożywają o wiele mniej grzybów hodowlanych niż Europejczycy. Ocenia się, że konsumpcja w Polsce kształtuje się na poziomie minimalnie poniżej 2,5 kg/rok/osobę, podczas gdy przykładowo w Niemczech jest to 4 kg/rok/osobę.
W związku z ograniczonym spożyciem krajowym, mimo jego dużego potencjału wzrostowego, utrzymanie produkcji i jej rozwój jest silnie uzależniony od wysyłki. Od kilku lat Polska nie tylko pozycję czołowego eksportera pieczarek w UE, ale także udział w globalnym eksporcie systematycznie wzrasta i w 2017 r wyniósł aż 32,6%.
W sezonie 2017/2018, wg szacunków IERIGŻ, wywieziono z Polski 235,3 tys. t pieczarek za 344 mln EUR. Z kolei w tym samym czasie sprowadzono 3,2 tys. t pieczarek za 3,9 mln EUR. Największym importerem polskich pieczarek w ujęciu rocznym jest Wielka Brytania, do której dostarczono z Polski 44,1 tys. t pieczarek za 70,12 mln Euro, co stanowiło 21,9% ich całego wywozu. Eksport pieczarek do Wielkiej Brytanii zwiększył się o 23% w skali roku.
Dla porównania w pierwszych 9 miesiącach 2018 r. wyeksportowano z Polski 173 mln t pieczarek za 254,4 mln EUR, tj. o 3,4% więcej, w tym 23,5% do Niemiec - o 6,3% do 40,6 mln t za 293,5 mln EUR, 22,8% do Wielkiej Brytanii – o 15,3% do 39,5 mln t za 656,8 mln EUR, 10,5% do Francji - o 13,3% do 18,2 mln t za 30,1 mln EUR, a do Szwecji 3,6% - mniej o 7,9% do 6,1 mln t za 10,6 mln EUR. Widać wyraźnie zastopowanie wywozu na Białoruś. O ile w 9 miesiącach 2017 r. wyeksportowano z Polski 17,8 mln t pieczarek za 16,1 mln EUR, to w tym samym czasie 2018 tylko 15,8 mln t za 6,4 mln EUR, czyli to mniej o 11,3%.
Zdaniem IERiGŻ w sezonie 2018/2019 wywóz pieczarek zwiększy się o 2% do poziomu 240 tys. t i wartości 350 mln EUR.