Kategorie
Zobacz również tu
-
80 mln zł czeka na pszczelarzy
2025-04-23 -
Niższy eksport polskiego masła
2025-04-23 -
Ceny skupu świń rzeźnych (13.04.2025)
2025-04-23 -
Ogólna sytuacja w gospodarstwach rolnych
2025-04-23
Poznaj produkty
-
Przyczepa rolnicza typ DB 8 000
2014-10-16 -
Salmag
2011-12-15 -
McHale 994 – przecinak do bel okrągłych
2016-05-06 -
Eletor SC-12
2020-02-07
Znamy kolejność przysługiwania pomocy na "Tworzenie grup producentów i organizacji producentów"
Znamy kolejność przysługiwania pomocy ubiegającym się o wsparcie w ramach działania "Tworzenie grup producentów i organizacji producentów", które finansowane jest z budżetu PROW 2014-2020.

Kolejność przysługiwania pomocy finansowej dla grup producentów rolnych w ramach działania 9 PROW 2014-2020, została ustalona w oparciu o kryteria określone w rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju z dnia 2 sierpnia 2016 r. w sprawie szczegółowych warunków i trybu przyznawania, wypłaty oraz zwrotu pomocy finansowej w ramach działania "Tworzenie grup producentów i organizacji producentów" objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014 - 2020 (Dz. U. z 2016 r., poz. 1284).
- Informacja o kolejności przysługiwania pomocy finansowej w ramach działania 9 "Tworzenie grup producentów i organizacji producentów" objętego PROW 2014-2020 w województwie mazowieckim - otwórz
- Informacja o kolejności przysługiwania pomocy finansowej w ramach działania 9 "Tworzenie grup producentów i organizacji producentów" objętego PROW 2014-2020 w pozostałych województwach - otwórz
Przypomnijmy, iż nabór wniosków na "Tworzenie grup producentów i organizacji producentów", został przeprowadzony od 30 września do 28 listopada 2016 r. Złożone wnioski zostały poddane ocenie punktowej. Na preferencyjne warunki w przyznawaniu pomocy mogły liczyć grupy producentów, jeżeli:
1) są zorganizowane w formie spółdzielni;
2) zrzeszają producentów w następujących kategoriach:
- produkty wysokiej jakości objęte art. 16 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady nr 1305/2013, w szczególności rolnictwa ekologicznego,
- świnie żywe, prosięta, warchlaki, mięso wieprzowe: świeże, chłodzone, mrożone,
- bydło żywe: zwierzęta rzeźne lub hodowlane, mięso wołowe: świeże, chłodzone, mrożone,
- owce lub kozy żywe, zwierzęta rzeźne lub hodowlane, wełna owcza lub kozia strzyżona potna, mięso owcze lub kozie: świeże, chłodzone, mrożone, skóry owcze lub kozie surowe (suszone),
- miód naturalny lub jego produkty pszczele,
- rośliny w plonie głównym, całe lub rozdrobnione, uprawiane z przeznaczeniem na cele energetyczne lub do wykorzystania technicznego,
- szyszki chmielowe;
3) zrzeszają jak największą liczbę członków w danej kategorii;
4) zrzeszają producentów rolnych, których produkcja objęta została dobrowolnym ubezpieczeniem;
5) mają siedzibę w powiecie o wysokim rozdrobnieniu agrarnym;
6) planują w ramach planu biznesowego inwestycje, które przyczyniają się do realizacji celu innowacyjności lub przeciwdziałaniu zmianom klimatu czy ochrony środowiska;
7) zatrudniają na podstawie umowy o pracę co najmniej dwie osoby na pełne etaty lub jedną osobę niepełnosprawną.
