Seminarium pt.: Dobre praktyki rolnicze - produkcja bydła mięsnego

Centrum Doradztwa Rolniczego Oddział w Poznaniu zorganizowało w terminie 29-31 sierpnia br. seminarium pt. ”Dobre praktyki rolnicze - produkcja bydła mięsnego”.

Seminarium pt.: Dobre praktyki rolnicze - produkcja bydła mięsnego

W seminarium uczestniczyli doradcy rolniczy oraz specjaliści zakładowi z Wojewódzkich Ośrodków Doradztwa Rolniczego i Centrum Doradztwa Rolniczego. Program został przygotowany we współpracy z pracownikami naukowymi Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, Politechniki Opolskiej, pracownika LODR w Kalsku O/Lubniewice, lekarza weterynarii oraz producenta bydła mięsnego.

W pierwszym dniu szkolenia pan prof. Ryszard Skrzypek z UP w Poznaniu omówił na wstępie znaczenie gospodarcze bydła mięsnego, rynek wołowiny w Polsce i na świecie, przedstawił charakterystykę ras przeznaczonych do chowu w czystości rasy i krzyżowania towarowego oraz wykorzystanie heterozji i ras z genetycznie uwarunkowanym przerostem umięśnienia.

Następnie pan prof. Włodzimierz Nowak (UP w Poznaniu) szczegółowo zapoznał uczestników z organizacją bazy paszowej z uwzględnieniem zaleceń praktycznych przy stosowaniu różnych pasz objętościowych oraz norm żywieniowych, a także omówił profilaktykę zaburzeń metabolicznych.

W drugim dniu odbył się wyjazd terenowy do gospodarstwa rolnego pana Dariusza Matkowskiego specjalizującego się w produkcji żywca wołowego wysokiej jakości, położonego na terenie gminy Słońsk w woj. lubuskim w otulinie Parku Narodowego „Ujście Warty”. Część gospodarstwa znajduje się na obszarze NATURA 2000. Gospodarstwo obecnie zajmuje powierzchnię 3 850 ha UR. Głównym kierunkiem produkcji jest chów i hodowla bydła mięsnego w całorocznym systemie utrzymania zwierząt na naturalnych użytkach zielonych. Dominującą rasą jest Limusine, obecnie stado liczy ok. 2500 sztuk. Głównym celem gospodarstwa jest ekstensywna produkcja odsadków rzeźnych o masie ciała do 300 kg. Ponadto, w gospodarstwie znajduje się również stado 400 koni ras ciężkich, które także są wypasane przez cały rok na pastwisku. Oprócz bydła mięsnego i koni, gospodarstwo posiada 150 szt. krów mlecznych rasy Simental.

Uczestnicy mieli również możliwość rozmowy ze strażnikiem tutejszego Parku Narodowego oraz obserwacji ptactwa objętego programami ochrony.

Po wizytacji terenowej odbyło się spotkanie z właścicielem gospodarstwa p. Dariuszem oraz wykład lek. wet. pana Rafała Gruntkowskiego nt. diagnozowania i profilaktyki najczęściej występujących chorób bydła mięsnego, a Pan Józef Głowacki – pracownik LODR w Kalsku O/Lubniewice omówił perspektywy rozwoju chowu bydła mięsnego w Polsce na przykładzie województwa lubuskiego.

W ostatnim dniu pan prof. Zbigniew Sobek z UP w Poznaniu przedstawił tematy dotyczące oceny wartości użytkowej i hodowlanej bydła mięsnego oraz zastosowanie techniki komputerowej w hodowli bydła mięsnego. Następnie, pan prof. Lech Nawrocki (Politechnika Opolska) zaprezentował systemy utrzymania bydła mięsnego w oparciu o liczne przykładowe rozwiązania w gospodarstwach. Na zakończenie pan prof. R. Skrzypek omówił, jakie są narzędzia do precyzyjnego zarządzania stadem oraz modele produkcji bydła mięsnego.

Seminarium cieszyło się dużym zainteresowaniem ze strony doradców, tym bardziej, że produkcja bydła mięsnego ma duże szanse rozwoju. Uczestnicy wskazali na potrzebę organizowania podobnych szkoleń praktycznych w szerszym wymiarze.




Tagi:
źródło: