Kategorie
Zobacz również tu
-
Stosuj bezpiecznie środki ochrony roślin
2024-11-18 -
Wrześniowy skup mleka
2024-11-18 -
Ceny serów w Polsce (3.11.2024)
2024-11-18
Poznaj produkty
-
Przyczepy Metaltech
2020-06-30 -
Siewnik Poplonów 100 litrów APV ~PROMOCJA~
2011-11-15 -
Ładowarka kołowa GiANT V452T
2013-03-15 -
Opryskiwacz ciągany Kronos 2500-24
2019-07-05 -
Szklarnia "Dacznaja-Trioszka" 4m
2016-03-12 -
Mulczery ORSI VM 140/230
2015-02-04
Seminarium pt.: Dobre praktyki rolnicze - produkcja bydła mięsnego
Centrum Doradztwa Rolniczego Oddział w Poznaniu zorganizowało w terminie 29-31 sierpnia br. seminarium pt. ”Dobre praktyki rolnicze - produkcja bydła mięsnego”.
W pierwszym dniu szkolenia pan prof.
Ryszard Skrzypek z UP w Poznaniu omówił na wstępie znaczenie gospodarcze
bydła mięsnego, rynek wołowiny w Polsce i na świecie, przedstawił
charakterystykę ras przeznaczonych do chowu w czystości rasy i
krzyżowania towarowego oraz wykorzystanie heterozji i ras z genetycznie
uwarunkowanym przerostem umięśnienia.
Następnie pan prof. Włodzimierz
Nowak (UP w Poznaniu) szczegółowo zapoznał uczestników z organizacją
bazy paszowej z uwzględnieniem zaleceń praktycznych przy stosowaniu
różnych pasz objętościowych oraz norm żywieniowych, a także omówił
profilaktykę zaburzeń metabolicznych.
W drugim dniu odbył się wyjazd terenowy
do gospodarstwa rolnego pana Dariusza Matkowskiego specjalizującego się w
produkcji żywca wołowego wysokiej jakości, położonego na terenie gminy
Słońsk w woj. lubuskim w otulinie Parku Narodowego „Ujście Warty”. Część
gospodarstwa znajduje się na obszarze NATURA 2000. Gospodarstwo obecnie
zajmuje powierzchnię 3 850 ha UR. Głównym kierunkiem produkcji jest
chów i hodowla bydła mięsnego w całorocznym systemie utrzymania zwierząt
na naturalnych użytkach zielonych. Dominującą rasą jest Limusine,
obecnie stado liczy ok. 2500 sztuk. Głównym celem gospodarstwa jest
ekstensywna produkcja odsadków rzeźnych o masie ciała do 300 kg.
Ponadto, w gospodarstwie znajduje się również stado 400 koni ras
ciężkich, które także są wypasane przez cały rok na pastwisku. Oprócz
bydła mięsnego i koni, gospodarstwo posiada 150 szt. krów mlecznych rasy
Simental.
Uczestnicy mieli również możliwość
rozmowy ze strażnikiem tutejszego Parku Narodowego oraz obserwacji
ptactwa objętego programami ochrony.
Po wizytacji terenowej odbyło się
spotkanie z właścicielem gospodarstwa p. Dariuszem oraz wykład lek. wet.
pana Rafała Gruntkowskiego nt. diagnozowania i profilaktyki najczęściej
występujących chorób bydła mięsnego, a Pan Józef Głowacki – pracownik
LODR w Kalsku O/Lubniewice omówił perspektywy rozwoju chowu bydła
mięsnego w Polsce na przykładzie województwa lubuskiego.
W ostatnim dniu pan prof. Zbigniew Sobek
z UP w Poznaniu przedstawił tematy dotyczące oceny wartości użytkowej i
hodowlanej bydła mięsnego oraz zastosowanie techniki komputerowej w
hodowli bydła mięsnego. Następnie, pan prof. Lech Nawrocki (Politechnika
Opolska) zaprezentował systemy utrzymania bydła mięsnego w oparciu o
liczne przykładowe rozwiązania w gospodarstwach. Na zakończenie pan
prof. R. Skrzypek omówił, jakie są narzędzia do precyzyjnego zarządzania
stadem oraz modele produkcji bydła mięsnego.
Seminarium cieszyło się dużym zainteresowaniem ze strony doradców, tym bardziej, że produkcja bydła mięsnego ma duże szanse rozwoju. Uczestnicy wskazali na potrzebę organizowania podobnych szkoleń praktycznych w szerszym wymiarze.