| Autor: redakcja1

Wzrost produkcji bydła w UE (I-VI 2015)

Jak wynika z danych Komisji Europejskiej w okresie I-VI 2015 r. kraje Wspólnoty (UE-28) wyprodukowały o 3,5% więcej bydła w przeliczeniu na tony niż przed rokiem, przy czym ubój w sztukach wzrósł o 2% - podaje FAMMU/FAPA.

Wzrost produkcji bydła w UE (I-VI 2015)

Produkcja bydła w „starych” krajach UE zwiększyła się o 2,9%, a w sztukach o 1,3%. Wzrosty produkcji w UE-28 dotyczyły głównie wolców o 5,7% oraz jałówek o 5,4%, a także cieląt o 2,7%, krów o 5% i wołów o 1,9%. Produkcja młodego bydła zmalała za to o 3,5%.

 

W analizowanym okresie więcej bydła w tonach wyprodukowała m.in. Rumunia, Włochy, Estonia, Węgry, Polska, Bułgaria, Litwa, Portugalia, Luksemburg, Hiszpania, Cypr, Słowenia, Austria, Finlandia, Belgia, Czechy, Francja oraz Niemcy. Największe zniżki produkcji odnotowano z kolei na Malcie, Słowacji, Chorwacji, Grecji, Danii, Irlandii oraz w Wielkiej Brytanii.



Tagi:
źródło: