FAMMU/FAPA, opierając na danych zebranych przez Komisję Europejską, opublikowała dane dotyczące wykorzystania kontyngentów taryfowych w dostawach wołowiny do Unii Europejskiej.
Import wołowiny do Unii Europejskiej
Poza kwotą hiltońską wykorzystaną w 63,8% w sezonie 2013/2014 przez kraje eksportujące wysokiej jakości wołowinę do UE, w minionym sezonie Szwajcaria dostarczyła do Wspólnoty 732 tony suszonej wołowiny bez kości, wykorzystując swój kontyngent (1200 ton) w 61%.
W sezonie 2013/2014 Chile wyeksportowało do UE 286 ton wołowiny (o 71% mniej niż w sezonie 2012/2013) w ramach kontyngentu taryfowego (2050 ton), wynikającego z dwustronnego porozumienia o wolnym handlu. Dostawy tzw. młodej wołowiny (baby beef) do UE były mniejsze niż w poprzednim sezonie. Był to wynik likwidacji części kontyngentu przydzielonego Chorwacji (9400 ton, wypełniony w sezonie 2012/2013 w 11,2%), która przystąpiła do Unii od 1 lipca 2013 r.
Poziom wykorzystania kontyngentu
Spośród krajów mających prawo do korzystania z tego kontyngentu (Bośnia i Hercegowina - 1500 ton, Była Jugosłowiańska Republika Macedonii – 1650 ton, Czarnogóra - 800 ton) tylko Serbia (8700 ton) realizowała wysyłki do Wspólnoty. W sezonie 2013/2014 Serbowie dostarczyli do krajów Unii Europejskiej 267 ton tego rodzaju mięsa, tj. o 55% mniej niż w poprzednim sezonie.
źródło: Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA, foto:
Gospodarz.pl