| Autor: mikolaj

W 2015 r. kraje UE wyprodukowały 7,72 mln ton mięsa wołowego

Według szacunków Komisji Europejskiej w ostatnim raporcie z marca 2016 r. (Short Term Outlook for EU arable crops, dairy and meat markets – Winter 2016), w 2015 r. kraje Wspólnoty wyprodukowały (netto) 7 mln 719 tys. ton mięsa wołowego, tj. o 2,2% więcej niż rok wcześniej. Wzrost ten osiągnięto za sprawą zwiększonej liczby zwierząt kierowanych na ubój, w szczególności w nowych krajach Unii (wzrost o ponad 10%).

W 2015 r. kraje UE wyprodukowały 7,72 mln ton mięsa wołowego

Produkcja wołowiny w 2016 roku

Jak prognozuje Komisja Europejska, w 2016 r. produkcja netto tego gatunku mięsa we Wspólnocie zwiększy się o dalsze 2% do 7 mln 876 tys. ton. Do wzrostu tego przyczynią się niskie ceny mleka, co wpłynie z kolei na dalszą restrukturyzację w sektorze mleczarskim, prowadzącą do redukcji pogłowia krów mlecznych oraz jałówek. W rezultacie na rynku wspólnotowym pojawi się dodatkowa podaż mięsa wołowego. W 2017 r. można za to oczekiwać stabilizacji produkcji na rynku wołowiny w Unii.

Eksport wołowiny z UE

W 2015 r. unijny eksport mięsa wołowego zwiększył się tylko o 0,5% do 207 tys. ton. Po utracie rynku rosyjskiego w 2014 r., wspólnotowy eksport został przekierowany do szeregu innych rynków zbytu, tj. m.in. do Norwegii, Hongkongu, krajów Bałkańskich, Filipin, Egiptu, Algierii, Gabonu czy Wietnamu. Ponadto Turcja otworzyła 30 tys. kontyngent na dostawy unijnej wołowiny (jego działanie będzie przedłużone prawdopodobnie także na 2016 r.). Perspektywy eksportu na 2016 r. wyglądają obiecująco, m.in. za sprawą nowo otwierających się rynków zbytu na unijną wołowinę (Japonia). Komisja oczekuje, że w br. unijny eksport wołowiny może osiągnąć poziom 217 tys. ton, tj. będzie o 5% większy niż w 2015 r. Jak podaje FAMMU/FAPA, w 2017 r. eksport może zmniejszyć się o 4%, o czym prawdopodobnie zaważy zamkniecie tureckiego kontyngentu. W 2015 r. eksport żywca wołowego z Unii zwiększył się aż o blisko 60%, przede wszystkim za sprawą wzrostu wywozu do Turcji. Turcja i Liban były głównymi kierunkami eksportu żywca wołowego z Unii. Trzecie i czwarte miejsce zajmowały odpowiednio Libia i Izrael. Kontynuowany był także niewielki eksport do Rosji. Pojawienie się tzw. choroby niebieskiego języka we wrześniu 2015 r. we Francji oraz w Rumunii oraz jego dalsze rozprzestrzenianie się na początku bieżącego roku, może przynieść negatywne skutki dla eksportu żywca wołowego z całej Unii w 2016 r. Komisja Europejska prognozuje, że w 2016 r. unijny eksport bydła obniży się o 10%, a w 2017 r. zmniejszy się o dalsze 18%. Pozostanie on (eksport) jednak na poziomie wyższym niż w latach 2013-2014.

Import wołowiny do UE

W minionym roku kraje Wspólnoty zaimportowały 300 tys. ton mięsa wołowego, tj. o 2,6% mniej niż w 2014 r. Kraje Wspólnoty stały się mniej atrakcyjnym rynkiem zbytu dla dostawców z Brazylii, Nowej Zelandii, Argentyny, Namibii oraz Botswany. Jak prognozuje Komisja Europejska, w 2016 r. Unia sprowadzi tylko o 1,5% więcej tego gatunku mięsa niż w 2015 r. W 2017 r. import może zwiększyć się o dalsze 4,5%. Więcej wołowiny może trafić na rynek unijny z Argentyny, gdyż nowy rząd w Buenos Aires zniósł restrykcje na eksport wołowiny. Z kolei umowa o wolnym handlu (FTA) miedzy Australią oraz Chinami, odciągnie część dostawców australijskich od rynku unijnego. Być może będzie to tylko krótkotrwały efekt.

Spożycie wołowiny wzrośnie do 10,7 kg/os

W 2015 r. zwiększona podaż wołowiny na rynku wspólnotowym, wpłynęła na odbudowę spożycia tego gatunku mięsa, o 1,8% do 10,7 kg/osobę (w wadze produktu). W 2016 r. możliwy jest dalszy wzrost spożycia wołowiny, tym razem o 1,6% do 10,9 kg/osobę. W 2017 r. wzrost spożycia będzie raczej marginalny.
 


Tagi:
źródło: