| Autor: redakcja1

Unijny handel wołowiną

W 2016 r. z Unii wyeksportowano 703 tys. ton produktów wołowych i cielęcych w ekwiwalencie tusz, czyli o 18% więcej niż w 2015 r. Wywóz żywca zwiększył się o 24%, a mięsa – o 17%.

Unijny handel wołowiną
Bydło wysyłane poza obszar celny UE pochodziło przede wszystkim z Hiszpanii, Francji, Chorwacji, Rumunii i Węgier. Głównymi dostawcami mięsa z UE były: Polska, Niemcy, Hiszpania, Holandia i Irlandia. Zdaniem ekspertów Agencji Rynku Rolnego, produkty wołowe pochodzące z UE sprzedawane były w większej ilości do Turcji – o 24% do 71 tys. ton, Hongkongu o 29% do 58 tys. ton i Izraela o 121% do 42 tys. ton. Za to mniejsze były dostawy do Libanu o 6% do 47 tys. ton oraz Bośni i Hercegowiny o 3% do 39 tys. ton.
 
Do UE w 2016 r. zaimportowano 334 tys. ton asortymentu wołowego i cielęcego w ekwiwalencie tusz, tj. o 3% więcej niż w 2015 r. Sprowadzano przede wszystkim mięso, którego odbiorcami były głównie Holandia, Włochy i Wielka Brytania. Najwięcej zakupionej przez UE wołowiny pochodziło z Brazylii – zwyżka o 3% do 141 tys. ton, Urugwaju - o 22% do 57 tys. ton i Argentyny o 3% do 44 tys. ton.
 
Jak wynika z oceny Komisji w 2017 r., przy utrzymującej się zwyżce zapotrzebowania ze strony krajów pozaunijnych, tj. Izraela, Hongkongu, Wybrzeża Kości Słoniowej i Filipin, eksport wołowiny z UE może być o 5% wyższy niż w 2016 r. Ze względu na zwiększający się popyt wewnętrzny import wołowiny do UE może wzrosnąć o 3%.


Tagi:
źródło: