W 2016 r. rosnąca produkcja wołowiny w UE jest równoważona dużym zapotrzebowaniem zewnętrznym na to mięso, w szczególności ze strony krajów regionu Morza Śródziemnego - Turcji i Izraela.
Eksport wołowiny z UE
W okresie styczeń–sierpień 2016 r. z UE wyeksportowano (w ekwiwalencie tusz) 448 tys. ton produktów wołowych i cielęcych, a więc o 19% więcej niż w tym samym okresie 2015 r. Najwięcej produktów wołowych i cielęcych z UE wywieziono do Turcji więcej o 35% do 40 tys. ton. Wołowinę wywożono również do Hongkongu - wzrost o 14% do 33 tys. ton i Libanu - mniej o 7% do 32 tys. ton. Według ekspertów ARR, w 2016 r. czwartym pod względem kontyngentu odbiorcą unijnej wołowiny stał się Izrael, do którego wyeksportowano 28 tys. ton produktów wołowych i cielęcych wobec 9 tys. ton w tym samym okresie 2015 r.23
Import wołowiny do UE
W ciągu ośmiu miesięcy 2016 r. import asortymentu wołowego i cielęcego do UE był o 3,5% większy niż przed rokiem i wyniósł 222 tys. ton (w ekwiwalencie tusz). Wołowinę do UE przywożono głównie od największych światowych eksporterów, tj. z Brazylii - 43% wolumenu importu produktów wołowych i cielęcych, Urugwaju - 15%, Argentyny - 13% i Australii - 9%.
źródło: Gospodarz.pl/ARR foto:
sxc.hu