Jak wynika ze wstępnych szacunków przedstawionych przez Komisję Europejską, produkcja unijnego mięsa wołowego będzie w granicach, 7,906 mln ton, a zatem będzie ona mniejsza o 3,7 procenta.
Mniejsza produkcja oznacza spadek eksportu tego gatunku mięsa poza unijne granice. W związku z tym, kontyngent wysyłkowy będzie w granicach 204 tysięcy ton mięsa, czyli to 38 procentowa obniżka wobec roku poprzedniego. W tym czasie handel bydłem zmniejszy się o 10 procent i osiągnie granicę 140 tysięcy ton.
Z kolei wolumen importowy będzie w analizowanym czasie mniejszy o 5,8 procenta, a zatem będzie w granicach 270 tysięcy ton.
Jednakże w tym okresie obniży się spożycie mięsa wołowego o 2,2 procenta do 7,8 mln ton, a to za sprawą wysokiej ceny i mniejszego popytu na wołowinę.
źródło: Gospodarz.pl/stooq.pl Foto:
Gospodarz.pl