Z szacunków Komisji Europejskiej wynika, że produkcja netto wołowiny oraz cielęciny na terenie Unii Europejskiej ukształtuje się w 2012 roku na poziomie 7,661 mln ton, co oznacza 4,8-procentowy spadek w porównaniu z 2011 rokiem.
Spadek produkcji wpłynie z jednej strony na utrzymanie wysokich cen bydła, z drugiej zaś przyczyni się do ograniczania ilości mięsa wołowego kierowanego na eksport.
Prognozy wskazują, że w 2013 roku produkcja wołowiny również się obniży, ale już nie tak znacząco bo o 0,5%.Natomiast ceny tego gatunku mięsa będą utrzymywane nadal na wysokim poziomie.
Z kolei niski popyt wewnętrzny, ograniczona podaż i niekorzystny kurs wymiany walut przyczynią się do spadku wolumenu importu wołowiny do krajów Unii o 6,6% w 2012 roku. Zdaniem analityków, odwrotną tendencję będziemy obserwować w 2013 roku (wzrost o 8,2%).
Produkcja brutto:
-
2009 – 7,982 mln ton
-
2010 – 8,239 mln ton
-
2011 – 8,206 mln ton
-
2012* – 7,832 mln ton
-
2013* – 7,756 mln ton
Import żywca wołowego:
-
2009 – 0 mln ton
-
2010 – 0 mln ton
-
2011 – 0 mln ton
-
2012* – 0 mln ton
-
2013* – 0 mln ton
Eksport żywca wołowego:
-
2009 – 0,061 mln ton
-
2010 – 0,116 mln ton
-
2011 – 0,156 mln ton
-
2012* – 0,170 mln ton
-
2013* – 0,130 mln ton
Produkcja netto:
-
2009 – 7,923 mln ton
-
2010 – 8,124 mln ton
-
2011 – 8,050 mln ton
-
2012* – 7,661 mln ton
-
2013* – 7,626 mln ton
Import mięsa:
-
2009 – 0,359 mln ton
-
2010 – 0,320 mln ton
-
2011 – 0,287 mln ton
-
2012* – 0,268 mln ton
-
2013* – 0,290 mln ton
Eksport mięsa:
-
2009 – 0,091 mln ton
-
2010 – 0,255 mln ton
-
2011 – 0,331 mln ton
-
2012* – 0,190 mln ton
-
2013* – 0,175 mln ton
Spożycie ogółem:
-
2009 – 8,190 mln ton
-
2010 – 8,188 mln ton
-
2011 – 8,006 mln ton
-
2012* – 7,740 mln ton
-
2013* – 7,741 mln ton
Spożycie w kg/os:
-
2009 – 16,4 kg/os
-
2010 – 16,3 kg/os
-
2011 – 15,9 kg/os
-
2012* – 15,3 kg/os
-
2013* – 15,3 kg/os
* prognozy
źródło: Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA foto:
Gospodarz.pl