Od 2009 roku obserwuje się regularny spadek produkcji, spożycia oraz importu i eksportu wołowiny w krajach Unii Europejskiej. Do 2013 spodziewana jest dalsza kontynuacja tego trendu.
W poniższym zestawieniu zaprezentowano wyniki dotyczące produkcji, spożycia oraz importu i eksportu wołowiny w krajach Unii Europejskiej w latach 2009-2013.
Produkcja brutto
-
2009 rok – 7,982 mln ton
-
2010 rok – 8,239 mln ton
-
2011 rok – 8,206 mln ton
-
2012 rok* – 7,831 mln ton
-
2013 rok* – 7,756 mln ton
Import żywca wołowego
-
2009 rok – 0,001 mln ton
-
2010 rok – 0 mln ton
-
2011 rok – 0 mln ton
-
2012 rok* – 0 mln ton
-
2013 rok* – 0 mln ton
Eksport żywca wołowego
-
2009 rok – 0,061 mln ton
-
2010 rok – 0,116 mln ton
-
2011 rok – 0,156 mln ton
-
2012 rok* – 0,170 mln ton
-
2013 rok* – 0,130 mln ton
Produkcja netto
-
2009 rok – 7,923 mln ton
-
2010 rok – 8,124 mln ton
-
2011 rok – 8,050 mln ton
-
2012 rok* – 7,661 mln ton
-
2013 rok* – 7,626 mln ton
Import mięsa
-
2009 rok – 0,359 mln ton
-
2010 rok – 0,320 mln ton
-
2011 rok – 0,287 mln ton
-
2012 rok* – 0,268 mln ton
-
2013 rok* – 0,290 mln ton
Eksport mięsa
-
2009 rok – 0,091 mln ton
-
2010 rok – 0,255 mln ton
-
2011 rok – 0,331 mln ton
-
2012 rok* – 0,190 mln ton
-
2013 rok* – 0,175 mln ton
Spożycie ogółem w mln ton
-
2009 rok – 8,190 mln ton
-
2010 rok – 8,188 mln ton
-
2011 rok – 8,006 mln ton
-
2012 rok* – 7,740 mln ton
-
2013 rok* – 7,741 mln ton
Spożycie w kg.osobę
-
2009 rok – 16,4 kg/osobę
-
2010 rok – 16,3 kg/osobę
-
2011 rok – 15,9 kg.osobę
-
2012 rok* – 15,3 kg.osobę
-
2013 rok* – 15,3 kg/osobę
*) prognozy
źródło: Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA foto:
Gospodarz.pl