| Autor: redakcja6

Prognozy dla unijnego rynku wołowiny na lata 2013/2014

Z szacunków Komisji Europejskiej wynika, że tendencja spadkowa produkcji mięsa wołowego i cielęcego odczuwalna już w 2012 roku utrzyma się również w bieżącym i obniży się o kolejne 0,5%.

Prognozy dla unijnego rynku wołowiny na lata 2013/2014
Według prognoz, produkcja tego gatunku mięsa w państwach Wspólnoty wyniesie w 2013 roku 7 mln 698 tys. ton. Tendencja spadkowa wyhamuje i odwróci się najprawdopodobniej dopiero w 2014 roku, kiedy to przewiduje się  1,5% wzrost w tym okresie do poziomu 7 mln 812 tys. ton.
 
Ze względu na wysokie ceny wołowiny oraz niekorzystny kurs euro w ciągu najbliższych dwóch lat obniży się handel unijną wołowiną. W bieżącym roku państwa członkowskie Unii Europejskiej wyeksportują poza rynek UE o 8% mniej mięsa czerwonego niż przed rokiem. Wolumen wywozu ukształtuje się, więc na poziomie 200 tys. ton. Z kolei w 2014 roku prognozowane jest dalszy spadek eksportu o kolejne 14% do 170 tys. ton.
 
Odwrotną tendencję zaobserwujemy najprawdopodobniej w przypadku importu mięsa wołowego. W bieżącym roku kraje Wspólnoty sprowadzą 297 tys. ton mięsa, czyli o 9% więcej niż w ubiegłym. Natomiast w przyszłym ilość ta zwiększy się do 310 tys. ton, czyli o kolejne 3%.
 
W 2013 roku spożycie mięsa wołowego i cielęcego na terenie Unii osiągnie pułap zbliżony do roku poprzedniego i wyniesie 7 mln 794 tys. ton. Z kolei w 2014 konsumpcja tego gatunku mięsa wzrośnie najprawdopodobniej o 2% do poziomu 7 mln 944 tys. ton. Z szacunków Komisji Europejskiej wynika, że spożycie mięsa na jednego mieszkańca w 2013 roku wyniesie 15,4 kg/osobę, a w 2014 roku wzrośnie do 15,7 kg/osobę.


Tagi:
źródło: