Z danych Komisji Europejskiej wynika, że w okresie od 1 marca do 15 sierpnia 2012 roku dostarczono do magazynów na terenie Unii Europejskiej ponad 133,3 tys. ton masła. Oznacza to 26,1% wzrost w porównaniu z analogicznym okresem w 2011 roku. Wówczas dostawy oscylowały na poziomie 105,71 tys. ton.
Od 16 sierpnia 2012 roku masło wprowadzane jest z magazynów na rynek unijny. Od tego czasu do dnia 22 listopada 2012 roku na rynek Wspólnoty trafiło 33,29 tys. ton tłuszczu z PSA. Jest to około 25% ilości, jaka od 1 marca do 15 sierpnia trafiła w ramach programu do prywatnego przechowalnictwa.
Największe ilości magazynowane są na terenie Holandii (9,46 tys. ton), Niemiec (7,73 tys. ton), Irlandii (5,61 tys. ton), Francji (3,48 tys. ton), Belgii (2,32 tys. ton) i Danii (2,11 tys. ton).
Z polskich prywatnych składów, w analizowanym okresie, trafiło na rynek UE 434,9 ton tego tłuszczu. Natomiast w magazynach zalega jeszcze niespełna 75 tys. ton, co stanowi 55% wzrost w porównaniu z analogicznym okresem ubiegłego roku.