| Autor: redakcja6

Maleje produkcja wołowiny w Unii Europejskiej

Z danym Banku Gospodarki Żywnościowej wynika, że produkcja wołowiny w Unii Europejskiej ciągle się obniża. Przewiduje się, że w przyszłym roku zostanie odnotowana także tendencja spadkowa.

Maleje produkcja wołowiny w Unii Europejskiej
Według szacunków Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych produkcja wołowiny w 2013 roku w państwach Wspólnoty obniży się do 7,7 mln ton wobec prognozowanych 7,8 mln ton. Oznacza to kolejny 1,5% spadek prognoz w 2012 roku, po wcześniejszej obniżce rzędu 2,6%. Zdaniem specjalistów, do głównych przyczyn niższe produkcji wołowiny należą rosnące koszty jej produkcji oraz redukcja w sferze subsydiów rządowych.
 
Ze statystyk USDA wynika, że w przeciągu ostatnich kilku lat produkcja wołowiny wzrosła nieznacznie jedynie w 2010 roku. Poza tym okresem obserwowano wyraźne spadki w obszarze produkcji tego gatunku mięsa, która w ciągu dekady obniżyła się o 7%. Tendencja ta wynika z wysokich kosztów produkcji oraz rosnącej wydajności w produkcji mleka (mniejsza liczba krów daje więcej mleka). Przyczynia się to mniejszej podaży bydła rzeźnego.
 
Prognozy USDA potwierdzają dane zebrane przez Komisję Europejską. Wynika z nich, że pogłowie bydła ogółem u największych producentów w lipcu 2012 roku było o 15% niższe niż rok wcześniej.


Tagi:
źródło: