| Autor: redakcja6

Komisja Europejska zezwoliła na stosowanie kwasu mlekowego do odkażania tusz wołowych

Komisja Europejska podjęła decyzję o dopuszczeniu do stosowania kwasu mlekowego w rzeźniach - środka służącego do odkażania mięsa wołowego.

Komisja Europejska zezwoliła na stosowanie kwasu mlekowego do odkażania tusz wołowych
Nowe przepisy mają wejść w życie dnia 25 lutego 2013 roku i dotyczyć tusz, półtusz i ćwiartek wołowiny. Nie wyrażono zgody natomiast na stosowanie kwasu przy odkażaniu elementów oraz mięsa drobiowego. Regulacje ucinają tym samym dyskusję w tej sprawie z USA, gdzie stosowanie kwasu mlekowego w rzeźniach jest powszechne. Zastosowanie kwasu mlekowego w UE otwiera, więc szansę na wykorzystanie kontyngentu na dostawy wysokiej jakości wołowiny ze Stanów Zjednoczonych na teren Unii Europejskiej.
 
Komisja podkreśliła jednak że kwas mlekowy ma stanowić jedynie integralną część systemu opartego na analizie zagrożeń i krytycznych punktów kontroli.
 
Przypomnijmy, że w 2009 roku Komisja Europejka otworzyła kontyngent w ramach rozwiązania sporu między Unią a USA, dotyczącą handlu wołowiną z użyciem hormonów wzrostu. Oprócz stanów Zjednoczonych skorzystało na tym kilka innych państw. W połowie 2011 roku kontyngent zwiększono do 48,2 tys ton. Jednak Amerykanie nadal odczuwali ograniczenie ze strony Unii ze względu na zakaz stosowania kwasu mlekowego w rzeźniach.


Tagi:
źródło: