W ramach prywatnego przechowalnictwa, czyli programu PSA, Komisja Europejska przyjęła nowe stawki za magazynowanie masła.
Postanowienie dotyczy masła solonego i niesolonego w odniesieniu do umów zawieranych po 1 marca 2013 roku.
Zgodnie z decyzją Komisji Europejskiej, rozpoczęcie magazynowania będzie odbywać się w okresie od 1 marca do 15 sierpnia 2013 roku. Natomiast wyprowadzenie z magazynu może nastąpić najwcześniej 16 sierpnia 2013 roku.
Aby uzyskać dopłaty, termin składowania produktów powinien wynosić od 90 do 210 dni i być zawarty w umowie.
Zgodnie z postanowieniem, wysokość dopłat została określona na:
-
14,88 euro na tonę biorąc pod uwagę stałe koszty przechowywania (tak jak w zeszłym roku)
-
0,25 euro na tonę w odniesieniu do produktów składowanych w ciągu dnia (ubiegłoroczna stawka wynosiła 0,26 euro).
W ciągu ostatnich kilku lat program PSA cieszy się rosnącym zainteresowaniem. W 2012 roku dzięki PSA do unijnych przechowalni trafiło ponad 133 tys. masła, w 2011 – 106 tys. ton, a w 2010 – 83 tys. ton.
źródło: Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA foto:
Gospodarz.pl