Według danych Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa listopad 2023 r. był drugim miesiącem z rzędu, w którym zaobserwowano wzrost wartości indeksu cen produktów mlecznych FAO, po obniżce trwającej od stycznia do września br.
W listopadzie 2023 r. wskaźnik ten ukształtował się w granicy 114,2 pkt, a więc większej o 2,9 pp. niż w październiku 2023 r. Wskaźnik ten był o 23 pp. mniejszy niż przed rokiem.
Na wzrost wartości indeksu cen miały wpływ zwiększające się ceny proszku mlecznego i masła na rynku międzynarodowym, co było głownie wynikiem zwiększonego zapotrzebowania importowego ze strony Europy Zachodniej oraz Azji Północnej. Wskazuje się, że jedynie ceny sera zmalały, z uwagi na wysoką podaż sera Cheddar na rynku globalnym.
źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto:
pixabay.com