| Autor: redakcja1

Handel unijnym mięsem oraz żywcem wołowym (I-VII 2014)

Jak wynika z danych Komisji Europejskiej, w okresie I-VII 2014 r. kraje Wspólnoty zaimportowały w ekwiwalencie mięsa łącznie 188,8 tys. ton mięsa, produktów z wołowiny oraz żywca wołowego, a więc o 2,6% mniej niż przed rokiem – podaje FAMMU/FAPA.

Handel unijnym mięsem oraz żywcem wołowym (I-VII 2014)

Import wołowiny

Najwięcej tego gatunku mięsa sprowadzono tradycyjnie z Brazylii - 80,6 tys. ton, Urugwaju - 30,3 tys. ton oraz z Argentyny - 23,6 tys. ton. Udział tych trzech krajów w imporcie ogółem do Unii ukształtował się w granicy 71,2%. W analizowanym czasie zakupiono również 19,2 tys. ton wołowiny z Australii oraz ponad 13 tys. ton ze Stanów Zjednoczonych. Import tego gatunku mięsa z Nowej Zelandii wyniósł 9,6 tys. ton, a ze Szwajcarii ukształtował się na poziomie 3,2 tys. ton.

Eksport wołowiny

W okresie I-VII br. kraje Wspólnoty wyeksportowały łącznie 312,2 tys. ton mięsa, produktów z mięsa wołowego, a także żywca wołowego (w ekwiwalencie mięsa), a zatem o 22,4% więcej niż w analogicznym okresie 2013 r. Handel z Rosją jeszcze przed embargiem wzrósł o 87,6% do 70,7 tys. ton, a wysyłki do Bośni i Hercegowiny, Byłej Jugosłowiańskiej Republiki Macedonii oraz do Szwajcarii wzrosły odpowiednio o 53,3% do 18,2 tys. ton, o 5,0% do 6,3 tys. ton oraz o 8,9% do 16,9 tys. ton.
 
Więcej tych produktów trafiło z Unii do Wybrzeża Kości Słoniowej, co oznacza zwyżkę o 30,3% do 15,4 tys. ton, Libanu o 35,9% do 21,8 tys. ton, a także do Kosowa o 68,7% do 3,7 tys. ton i Albanii o 16,4% do 1,7 tys. ton. Dostawy do Turcji kontynuowały spadek, wynosząc zaledwie 2,2 tys. ton. Zmniejszył się również eksport tych towarów do Ghany o 9 do 20,1 tys. ton oraz do Norwegii o 46% do około 5 tys. ton.

Saldo handlu wołowiną

W okresie I-VII 2014 r. Unia Europejska pozostawała eksporterem netto w całkowitym handlu mięsem wołowym, produktami z wołowiny oraz żywymi zwierzętami. Analizując jednak pod uwagę ujemny bilans wynoszący 45,8 tys. ton w handlu mięsem wołowym, w tym świeżym, chłodzonym, mrożonym oraz konserwowanym należy stwierdzić, że Wspólnota była w tym czasie importerem netto tego gatunku mięsa. 


Tagi:
źródło: