Import mięsa wołowego
Największe ilości mięsa sprowadzono tradycyjnie z Brazylii (58,3 tys. ton), Urugwaju (około 20 tys. ton) oraz z Argentyny (15,2 tys. ton). Udział tych trzech krajów w imporcie ogółem do krajów Wspólnoty ukształtował się na poziomie 71,6%.
W analizowanym okresie zaimportowano także 13,7 tys. ton wołowiny z Australii oraz 9,4 tys. ton ze Stanów Zjednoczonych. Import tego gatunku mięsa z Nowej Zelandii wyniósł 6,8 tys. ton, a ze Szwajcarii ukształtował się na poziomie 2,2 tys. ton.
Eksport wołowiny
W tym samym czasie państwa członkowskie Unii Europejskiej wyeksportowały łącznie 210,6 tys. ton mięsa i produktów z mięsa wołowego oraz żywca wołowego w ekwiwalencie mięsa, tj. o 17 tys. ton niż w okresie od stycznia do końca maja 2013 roku.
Jednocześnie handel z Rosją zwiększył się o 63,5% do 45,7 tys. ton, natomiast wysyłki do Bośni i Hercegowiny, Byłej Jugosłowiańskiej Republiki Macedonii oraz do Szwajcarii wzrosły odpowiednio o 66,3% do 12,5 tys. ton, o 5,2% do 4,1 tys. ton oraz o 7,9% do 11,3 tys. ton. Większe ilości tych towarów trafiło z krajów Wspólnoty do Wybrzeża Kości Słoniowej (wzrost o 35,2% do 10,6 tys. ton), Libanu (wzrost o 16,9% do 14,2 tys. ton), a także do Kosowa (wzrost o 59,7% do 2,2 tys. ton) i Albanii (wzrost o 14,9% do 1,1 tys. ton).
W analizowanym okresie spadła natomiast sprzedaż do Turcji wynosząc zaledwie 979 ton. Zmniejszyły się także dostawy do Ghany – o 8,8% do 14,1 tys. ton oraz Norwegii – o 52,1% do 3,1 tys. ton.
Unia Europejska eksporterem netto wołowiny
Jak podała FAMMU/FAPA, w okresie od stycznia do końca maja Unia Europejska pozostawała eksporterem netto w łącznym handlu produktami wołowymi oraz żywcem tego gatunku mięsa.