| Autor: redakcja6

Handel mięsem i żywcem wołowym w Unii Europejskiej (I-V 2014)

Z danych zebranych przez Komisję Europejską wynika, że od stycznia do końca maja 2014 roku państwa członkowskie zaimportowały łącznie 130,6 tys. ton mięsa, produktów wołowych oraz żywca wołowego, co oznacza o 5,3% mniej niż przed rokiem – FAMMU/FAPA.

Handel mięsem i żywcem wołowym w Unii Europejskiej (I-V 2014)

Import mięsa wołowego

Największe ilości mięsa sprowadzono tradycyjnie z Brazylii (58,3 tys. ton), Urugwaju (około 20 tys. ton) oraz z Argentyny (15,2 tys. ton). Udział tych trzech krajów w imporcie ogółem do krajów Wspólnoty ukształtował się na poziomie 71,6%.
 
W analizowanym okresie zaimportowano także 13,7 tys. ton wołowiny z Australii oraz 9,4 tys. ton ze Stanów Zjednoczonych. Import tego gatunku mięsa z Nowej Zelandii wyniósł 6,8 tys. ton, a ze Szwajcarii ukształtował się na poziomie 2,2 tys. ton.

Eksport wołowiny

W tym samym czasie państwa członkowskie Unii Europejskiej wyeksportowały łącznie 210,6 tys. ton mięsa i produktów z mięsa wołowego oraz żywca wołowego w ekwiwalencie mięsa, tj. o 17 tys. ton niż w okresie od stycznia do końca maja 2013 roku.
 
Jednocześnie handel z Rosją zwiększył się o 63,5% do 45,7 tys. ton, natomiast wysyłki do Bośni i Hercegowiny, Byłej Jugosłowiańskiej Republiki Macedonii oraz do Szwajcarii wzrosły odpowiednio o 66,3% do 12,5 tys. ton, o 5,2% do 4,1 tys. ton oraz o 7,9% do 11,3 tys. ton. Większe ilości tych towarów trafiło z krajów Wspólnoty do Wybrzeża Kości Słoniowej (wzrost o 35,2% do 10,6 tys. ton), Libanu (wzrost o 16,9% do 14,2 tys. ton), a także do Kosowa (wzrost o 59,7% do 2,2 tys. ton) i Albanii (wzrost o 14,9% do 1,1 tys. ton).
 
W analizowanym okresie spadła natomiast sprzedaż do Turcji wynosząc zaledwie 979 ton. Zmniejszyły się także dostawy do Ghany – o 8,8% do 14,1 tys. ton oraz Norwegii – o 52,1% do 3,1 tys. ton.

Unia Europejska eksporterem netto wołowiny

Jak podała FAMMU/FAPA, w okresie od stycznia do końca maja Unia Europejska pozostawała eksporterem netto w łącznym handlu produktami wołowymi oraz żywcem tego gatunku mięsa.


Tagi:
źródło: