| Autor: redakcja1

Globalna produkcja wołowiny

Światowa produkcja wołowiny w 2023 r. według prognozy USDA nie ulegnie istotnej zmianie i podobnie jak w 2022 r. może wynieść 59,3 mln ton.

Globalna produkcja wołowiny
Prognozuje się duży spadek produkcji u wiodących producentów, m.in. w USA o 5% do 12,3 mln ton i UE o 3% do 6,5 mln ton zostanie zrekompensowany jej wzrostem m.in. w Brazylii o 2% do 10,6 mln ton, Chinach o 4% do 7,5 mln ton i Indiach o 2% do 4,4 mln ton. W 2024 r. produkcja wołowiny na świecie może obniżyć się nieznacznie i prawdopodobnie wyniesie 59,1 mln ton.

W Unii Europejskiej od roku 2017, w wyniku m.in. wysokich kosztów produkcji bydła i spadającego spożycia wołowiny, ma miejsce trend do redukcji pogłowia. W czerwcu 2023 r. obniżka liczebności bydła notowany był u wszystkich czołowych producentów wołowiny, tj.: we Francji o 2,2% do 17 mln szt., w Niemczech o 0,5% do 10,9 mln szt., Irlandii o 0,7% do 7,3 mln szt., Hiszpanii o 3,3% do 6,5 mln szt., Polsce o 1,4% do 6,4 mln szt. i we Włoszech o 1,8% do 6 mln szt. W efekcie czego mniejsza jest również unijna produkcja żywca wołowego.

W okresie styczeń–lipiec 2023 r. uboje żywca wołowego w UE wyniosły 3,6 mln ton, tj. mniej o 5% niż w analogicznym okresie 2022 r. Największe spadki miały miejsce we Włoszech o 22% do 338 tys. ton, w Hiszpanii o 7% do 398 tys. ton i Polsce o 6% do 299 tys. ton, a wzrost zaobserwowano w Niemczech o 1% do 555 tys. ton. W ocenie Komisji Europejskiej w całym 2023 r. produkcja wołowiny w UE może zmaleć o 3% do 6,5 mln ton.


Tagi:
źródło: