Partner serwisu Bydło i mleko
Kategorie
Zobacz również tu
-
Ceny zbóż w kraju (8.12.2024)
2024-12-17
Poznaj produkty
-
Podajnik z koszem i silnikiem na dole
2016-02-05 -
PŁUGI - OBRACALNE 2-5 KORPUSÓW - IBIS M UNIA
2016-04-28 -
MEMORI CS RZEPAK OZIMY ODMIANA MIESZAŃCOWA
2020-07-28
Eksport polskiego mięsa wołowego i cielęcego wzrósł o 20%
W 2015 r. eksport mięsa wołowego wraz z cielęcym wyniósł 367 tys. ton i był o 19% wyższy niż w 2014 r., a jego wartość o 26% do 1,2 mld EUR - podaje Agencja Rynku Rolnego.
Eksport mięsa wołowego i cielęcego
Kontyngent wywozu wołowiny do państw UE zwiększył się o 17% do 322 tys. ton, a wpływy z tego tytułu o 23% do 1,1 mld EUR. Udział krajów UE w kontyngencie i wartości polskiej wysyłki wołowiny w 2015 r. wyniósł 88%.
Wstrzymanie importu unijnej wołowiny i cielęciny przez Rosję przyczyniło się do zmniejszenia polskiego eksportu do państw WNP o 39% do 8 tys. ton i o 27% do 29 mln EUR, a udział tych krajów w wolumenie i wartości polskiego wywozu wyniósł 2%. Do 19 tys. ton i 45 mln EUR zwiększyła się z kolei wysyłka wołowiny do pozostałych państw europejskich, w tym głównie do Bośni i Hercegowiny. W ujęciu ilościowym było to więcej o 38% niż w 2014 r., a w ujęciu wartościowym – o 47%. Udział tych krajów w kontyngencie polskiego eksportu wyniósł 5%, a w jego wartości – 4%.
W 2015 r. wolumen i wartość wysyłki wołowiny z Polski do pozostałych państw azjatyckich, w tym przede wszystkim do Turcji były ponad 2,5 razy większe niż rok wcześniej i wyniosły odpowiednio 17 tys. ton oraz 64 mln EUR. Udział tych państw w kontyngencie i wartości krajowego wywozu wyniósł 5%. Do pozostałych państw świata wysłano z Polski nieznaczne ilości wołowiny i cielęciny.
W związku z tym, w 2015 r. największymi odbiorcami polskiego mięsa wołowego i cielęcego były państwa UE, w tym Włochy - 22% udział w wolumenie i 24% w wartości eksportu tego mięsa, Niemcy - 17 i 14%, Holandia - 12% i 10%, Hiszpania - 6% i 7% i Francja - 6% udział w wolumenie i wartości. W przypadku państw trzecich najwięcej wołowiny dostarczono do Bośni i Hercegowiny - 3% i 2% oraz Turcji - 2% udziału w wolumenie i wartości.
Spośród tych krajów unijnych największa zwyżka eksportu mięsa wołowego i cielęcego nastąpiła do Niemiec i Holandii o 27 –28% w stosunku do wolumenu i o 35–36% w odniesieniu do wartości oraz Francji - odpowiednio o 31% i 30%, a także do Turcji - 14 i 16 razy.