| Autor: redakcja1

Dopłaty bezpośrednie w sektorze wołowiny powinny zostać utrzymane

Jak wynika z raportu „Unijny sektor wołowiny: wyzwania i możliwości – mleko i mięso” przygotowanego przez komitet ds. rolnictwa i rozwoju obszarów wiejskich Parlamentu Europejskiego, dopłaty bezpośrednie we wspólnotowym sektorze wołowiny powinny zostać kontynuowane. Jest to istotny element dyskusji, która toczy się przy okazji aktualnego przeglądu Wspólnej Polityki Rolnej (WPR).

Dopłaty bezpośrednie w sektorze wołowiny powinny zostać utrzymane
Jak podkreślają autorzy raportu, dopłaty bezpośrednie w tym sektorze pełnią istotna rolę w dochodach gospodarstw rolnych. Zdaniem FAMMU/FAPA, są one nawet ważniejsze dla wyspecjalizowanych farm zajmujących się produkcją bydła niż dla tych typowo mleczarskich. Zdaniem badaczy, rolnicy z gospodarstw produkujących bydło dostają w obrębie tego wsparcia więcej pieniędzy niż ze sprzedaży wołowiny.
 
Poza tym, jak wynika z raportu, w najbliższych 10 latach produkcja mleka oraz wołowiny będzie się zwiększać za sprawą skutecznie działających strategii marketingowych, finansowanych przez programy unijne. Przyczynią się one do dywersyfikacji produkcji w krajach UE oraz zwyżki wywozu poza Wspólnotę, w szczególności do kluczowych rynków zbytu, jak Chiny, Egipt i Indonezja.


Tagi:
źródło: