Partner serwisu Bydło i mleko
Kategorie
Zobacz również tu
-
80 mln zł czeka na pszczelarzy
2025-04-23 -
Niższy eksport polskiego masła
2025-04-23 -
Ceny skupu świń rzeźnych (13.04.2025)
2025-04-23 -
Ogólna sytuacja w gospodarstwach rolnych
2025-04-23
Poznaj produkty
-
UNIWERSALNY PRZYCZEPIANY ROZSIEWCZ 12,5T
2016-05-11 -
KLIMATYZATOR DACHOWY DO MASZYN ROLNICZYCH!!
2011-07-11 -
BOBMAN "S" Szybka i wydajna ścielarka
2020-05-20 -
POMPA P-120
2016-05-02
BSE we Francji?
W Ardenach, we Francji znaleziono krowę rasy salers, która prawdopodobnie była chora na tzw. chorobę szalonych krów (BSE).
BSE we Francji
Badania przeprowadzone przez krajowe laboratorium francuskiej agencji ds. zdrowia i bezpieczeństwa (ANSES) potwierdziło obecność BSE. Próbki zostały dostarczone do laboratorium referencyjnego Unii Europejskiej. Wyniki analizy będą znane pod koniec marca br. rozpoczęto również dochodzenie epidemiologiczne, które w przypadku potwierdzenia choroby powinno zebrać informację, wskazujące na źródło zarażenia.
Jak podaje FAMMU/FAPA, liczba wykrywanych przypadków tej choroby w Europie systematycznie maleje. W najgorszym okresie, czyli w 2001 r. stwierdzono ich we Francji 274 (dane za OIE), a w 2014 r. już jedynie 3, przy czym w I połowie 2015 r. nie odnotowano żadnego przypadku.
Niemniej jednak, bydło rasy salers różni się od innych ras pochodzących z Francji. Jest uznawane za jedną z najstarszych i najczystszych genetycznie ras w Europie. Poza tym, jest bardziej prymitywne i mniej wymagające od bydła limousine czy charolaise, a jednocześnie osiąga dobre wyniki podczas opasu.
Mięso tych zwierząt jest wyjątkowo cenione przez smakoszy wołowiny kulinarnej. Ma niespotykany smak, szybko się smaży i gotuje. Jednak pomimo wielu zalet, zwierzęta rasy salers nie są w Europie tak pożądane jak inne rasy francuskie.
