| Autor: redakcja6

Przechowalnictwo buraków czas zacząć...

Wraz z nadejściem listopada plantatorzy buraków cukrowych powinni zadbać o odpowiednie zabezpieczenie swoich plonów przed przymrozkami. Zabieg ten jest dość istotny z uwagi na zminimalizowanie strat masy i jakości. W związku z tym eksperci Sudezucker przypominają o podstawowych zasadach związanych z tym procesem.

Przechowalnictwo buraków czas zacząć...
Eksperci Sudezucker przygotowali wskazówki, wedÅ‚ug których powinno przebiegać przechowalnictwo buraków. Poniżej kilka z nich:
  • Miejsce pod pryzmÄ™ powinno powinno być równe, wolne od kolein. WażnÄ… cechÄ… jest również odpowiednia lokalizacja pozwalajÄ…ca w każdych warunkach na zaÅ‚adowanie buraków.
     
  • Do przechowalnictwa i okrycia powinny zostać przeznaczone tylko buraki zdrowe, nie pomrożone, nie uszkodzone, wolne od zanieczyszczeÅ„ organicznych w postali liÅ›ci, chwastów itp. oraz z niewielkÄ… iloÅ›ciÄ… zanieczyszczeÅ„ minimalnych.
     
  • Pryzmy przeznaczone do przechowalnictwa powinny być caÅ‚kowicie okryte zaraz po wykopaniu buraków.
     
  • Pryzmy nie powinny zostać odkrywane w temperaturze powietrza przekraczajÄ…cej 10 stopni Celsjusza.
     
  • W przypadku niedokÅ‚adnego zabezpieczenia dolnych warstw pryzmy można zastosować w tych miejscach dodatkowe partie sÅ‚omy.
     
  • Stan buraków oraz ich okrycie powinien być monitorowany, zwÅ‚aszcza po silnym wietrze.
WedÅ‚ug ekspertów Sudezucker, formalny zbiór buraków z przeznaczeniem do dÅ‚ugookresowego przechowalnictwa zostaÅ‚ rozpoczÄ™ty już 13 listopada. Oznacza to, że pierwsze wypÅ‚aty premii zwiÄ…zanej z prawidÅ‚owym okryciem mogÄ… nastÄ…pić od 20 listopada 2013 roku.
 
SpecjaliÅ›ci podkreÅ›lajÄ… konieczność przykrywania pryzm wÅ‚ókninÄ…. Ich zdaniem wÅ‚oknina niweluje wahania temperatur w porównaniu do wariantu bez okrycia w granicach okoÅ‚o 5 stopni Celsjusza.
 
Warto podkreślić, iż należyte okrycie zabezpiecza przed stratami cukru w ilości ok. 400 g/tonę/dobę.

 


Tagi:
źródło: