Na uwagę zasługuje zwłaszcza dynamiczny rozwój grup zrzeszających producentów owoców i warzyw. W Polsce powstało dotychczas 236 wstępnie uznanych grup i 56 organizacji producentów owoców i warzyw. Dotychczas ARiMR wypłaciła im ponad 2,270 miliarda złotych korzystając z budżetu Wspólnej Organizacji Rynków Owoców i Warzyw (środki EFRG).
To wsparcie jest szczególnie istotne dla wstępnie uznanych grup producentów, bo mogą one realizować inwestycje związane ze zbiorem, przechowywaniem, magazynowaniem lub przygotowaniem do sprzedaży owoców i warzyw, konieczne do spełnienia warunków uznania takiej grupy za organizację producentów owoców i warzyw.
Organizacje producentów owoców i warzyw mogą otrzymać pomoc finansową w jeszcze szerszym zakresie. Dla nich jest wsparcie na dofinansowanie funduszu operacyjnego i następujące obszary działań:
Wsparcie z PROW 2007 - 2013 przeznaczone jest dla grup producentów rolnych, które dostarczają na rynek:
-
konie żywe, mięso końskie;
-
bydło żywe, zwierzęta rzeźne lub hodowlane, mięso wołowe;
-
świnie żywe, prosięta, warchlaki, mięso wieprzowe;
-
owce lub kozy żywe, zwierzęta rzeźne lub hodowlane, wełna owcza lub kozia, mięso owcze lub kozie;
-
drób żywy, mięso lub jadalne podroby drobiowe;
-
króliki żywe, mięso lub jadalne podroby królicze;
-
nutrie żywe, mięso lub jadalne podroby nutriowe, skóry surowe;
-
szynszyle żywe, skóry surowe;
-
lisy pospolite lub polarne, norki, tchórze, jenoty żywe, skóry surowe;
-
jaja ptasie;
-
mleko krowie, owcze lub kozie;
-
miód naturalny lub inne produkty pszczele;
-
kwiaty świeże - cięte, doniczkowe;
-
ziemniaki;
-
ziarno zbóż;
-
nasiona roślin oleistych;
-
ziarno zbóż i nasiona roślin oleistych;
-
rośliny przeznaczone do produkcji zielarskiej lub farmaceutycznej;
-
ozdobne rośliny ogrodnicze, szkółkarstwo roślin - sadowniczych i ozdobnych, rozsada roślin warzywnych;
-
buraki cukrowe;
-
len lub konopie - uprawiane na włókno;
-
szyszki chmielowe;
-
liście tytoniu suszone;
-
materiał siewny lub sadzeniaki;
-
rośliny w plonie głównym, całe lub rozdrobnione, uprawiane z przeznaczeniem na cele energetyczne lub do wykorzystania technicznego;
-
produkty rolnictwa ekologicznego;
-
produkty rolne, zarejestrowane w Komisji Europejskiej, zgodnie z przepisami o rejestracji i ochronie nazw i oznaczeń produktów rolnych i środków spożywczych oraz o produktach tradycyjnych;
-
ślimaki,
-
daniele lub jelenie żywe, ich mięso, skóry surowe.