Wyszukaj termin związany z rolnictwem


Karmazyn/RIR (R-11) - Kura

Dodano: 2013-01-07
Karmazyn/RIR (R-11) - Kura

Kury rasy Karmazyn/RIR (R-11) należą do najbardziej typowych przedstawicieli ras ogólnoużytkowych.
 
Pochodzą ze stanu Rhode Island w USA, gdzie zostały uznane jako rasa pod koniec XIX wieku. Do Polski zostały sprowadzone przed 1939 r. z Wielkiej Brytanii. Od 1972 r. kury tej rasy utrzymywane były ma fermie drobiu w Życznie, należącej do PGO Podzamcze, a w 1995 r. zostały przeniesione do Zakładu Doświadczalnego IZ PIB sp. z o. o. Chorzelów.
 
Aktualnie populacja kur rodu R-11 liczy ok. 800szt w tym: 70 kogutów i 730 kur. Średnia masa ciała kogutów wynosi ok. 3000g., a kur ok. 2200 – 2600g. Rasa ta jest szczególnie przydatna do chowu intensywnego na ściółce oraz przyzagrodowego, na zielonych wybiegach.
 
Kury mają czerwono-brązowe lub mahoniowe upierzenie, znoszą do 450 dnia życia ok. 190 jaj o brązowej skorupce i masie ok. 60g. Po rocznym użytkowaniu nieśnym znakomicie nadają się na tzw. kurę rosołową. Nadliczbowe kogutki, odchowywane w kurniku z dostępem do zielonych wybiegów, osiągają w 12-13 tyg. życia od 1300 do 1800g. masy ciała, odznaczając się przy tym żółto zabarwioną skórą i dobrą wydajnością rzeźną.
 
Ze względu na m.in. genetycznie uwarunkowaną stosunkowo dużą odporność na chorobę Mareka, w chowie przyzagrodowym wyróżniają się dużą przeżywalnością (ok.90%)


Tagi powiązane z tym hasłem:
kury