Kategorie
Zobacz również tu
-
Skup mleka w Polsce
2024-05-31
Poznaj produkty
-
Wyciągarka seria 200
2012-01-05 -
McHale F 5400
2014-03-06 -
Ziarno zatrute fosforkiem cynkowym 01 AB
2015-02-25 -
Zgarniacz Kamieni Schulte RSW1400 - NOWY!
2012-02-22 -
Opryskiwacz CONDOR AGRIFAC
2013-04-25
Czy wiesz, jak przechowywać warzywa?
Warzywa to podstawa do przygotowania wielu smacznych, a zarazem zdrowych dań. Najlepsze są świeże i pachnące. Cenimy je za moc składników odżywczych. By zachowały tą świeżość oraz wartość odżywczą, powinniśmy je przechowywać w odpowiednich warunkach.
Które warzywa trzymać zatem w lodówce, a które na kuchennej półce? A może dla niektórych najwłaściwsza byłaby piwnica?
Do warzyw, które pod wpływem niskiej temperatury szybciej się psują, należą: papryka, cukinia, ogórki i pomidory. - Pomidory najlepiej jest przechowywać w temperaturze ok. 7 - 10°C, nie dłużej niż 3 do 5 dni. Zbyt niska temperatura powoduje, że tracą one smak i aromat. Podobnie ogórki, dla których optymalna temperatura wynosi ok. 7°C. Ogórków i pomidorów nie powinniśmy jednak trzymać obok siebie, by warzywa nie zżółkły - radzi Piotr Murawski, szef kuchni Knorr.
Podobnie nie trzymamy w lodówce ziemniaków, bo stają się słodsze. Na skutek niskiej temperatury następuje bowiem w warzywach rozkład skrobi. Dlatego też warto jest je kupować w miarę zapotrzebowania i przechowywać w zaciemnionej szafce lub piwniczce.
W lodówce możemy trzymać natomiast warzywa korzenne, czyli marchew, pietruszkę czy seler. Dzięki temu nie będą się one tak szybko „starzeć”. Podobnie cebula i czosnek. W lodówce trzymać też powinniśmy kapustę, brukselkę, pora i sałatę.
Warto również pamiętać, że wszystkie już przekrojone warzywa powinniśmy przechowywać jednak w lodówce, dzięki czemu nie będą one tak szybko gnić. Nie powinniśmy ich jednak wkładać do woreczków foliowych, gdyż w zamknięciu wydzielać się mogą szkodliwe składniki (głównie azotyny).