Polska jest piątym producentem malin na świecie, po Rosji, Meksyku, Serbii i Stanach Zjednoczonych. W 2019 r. udział Polski w globalnej produkcji malin wynosił 9%.
W Unii Europejskiej Polska jest liderem na rynku malin z 51% udziałem w produkcji. Liczącym się producentem jest także Hiszpania, z 22% udziałem w produkcji tych owoców, a następne miejsce zajmuje Portugalia z 12% udziałem.
Maliny to trzeci pod kątem skali produkcji, po truskawkach i porzeczkach, gatunek owoców jagodowych uprawianych w Polsce, z 23% udziałem w zbiorach owoców jagodowych w 2020 r.
Obszar uprawy malin w latach 2012–2020 podlegał nieznacznym zmianom i kształtował się w przedziale 27–30 tys. ha. Jak wynika z danych GUS zbiory malin w Polsce, w zależności od warunków pogodowych, wahały się od 76–78 tys. ton w nieurodzajnych latach 2015 i 2019, do 129 tys. ton w roku 2016. W 2020 r. zebrano 116 tys. ton malin.
źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto:
Gospodarz.pl/MP