| Autor: redakcja1

Owoce 2017

Na tym etapie, zbiory owoców z drzew są oceniane w przedziale pomiędzy 2,6 – 2,8 mln t, tj. na poziomie od 35% do 30% mniejszym od produkcji roku poprzedniego.

Owoce 2017
Bieżący sezon jest dla sadownictwa wyjątkowo trudny. Na wielu plantacjach, w czasie kwitnienia drzew owocowych wystąpiły znaczne przymrozki. Pierwsza fala przymrozków, jaka miała miejsce w drugiej dekadzie kwietnia, była przyczyną bardzo dużych strat w sadach wiśniowych, czereśniowych, morelowych, brzoskwiniowych i gruszowych oraz na plantacjach wczesnych odmian jabłoni. Druga fala przymrozków w końcu pierwszej dekady maja spowodowała znaczne uszkodzenia w sadach jabłoniowych odmian późniejszych.
 
Jednocześnie w wielu rejonach kraju warunki agrometeorologiczne były niesprzyjające dla otrzymania dobrej jakości owoców: z jednej strony sprzyjały występowaniu chorób i szkodników, a drugiej utrudniały prawidłową ochronę. Poza tym, część sadowników, przewidując bardzo niskie plonowanie na swoich plantacjach - chcąc zmniejszyć koszty, w ogóle zaniechała oprysków. W wielu rejonach sadowniczych wystąpiły lokalnie również gradobicia. Obok mniejszego plonowania, w tym sezonie problemem może być więc także słaba jakość owoców.
 
Z uwagi na wyjątkowo rozległe straty przymrozkowe, prognozuje się spory spadek zbiorów dla większości gatunków owoców z drzew, a największy dla wiśni i czereśni oraz moreli i brzoskwiń. Uszkodzenia przymrozkowe są zróżnicowane nie tylko w zależności od gatunku, ale także odmiany oraz położenia i wieku plantacji.
 
W sadach jabłoniowych mniejsze straty zanotowano dla odmian: Champion, Gala i Gloster, natomiast największe dla odmiany Idared oraz odmian z grupy Jonagold. Na niektórych plantacjach straty sięgnęły blisko 100%, jednak w większości zanotowano jedynie zmniejszenie ilości owoców na drzewach.
 
We wrześniu sytuacja w sadach jabłoniowych i tegoroczna produkcja jabłek została oceniona nieco lepiej od przewidywanej w lipcowym szacunku. Zazwyczaj mniejsza liczba owoców na drzewach umożliwiła lepsze ich dorastanie i wyrośniecie. Z drugiej strony notuje się nasilenie występowania chorób fizjologicznych oraz chorób grzybowych. W związku z tym istnieje prawdopodobieństwo wystąpienia dużych strat w przechowywaniu. Gorszej jakości są przede wszystkim jabłka z sadów słabo chronionych – często porażone przez choroby i szkodniki. Duża część zbiorów od razu kierowana jest do przemysłu.

Czytaj dalej na następnej stronie...


Tagi:
źródło: