Bez perspektyw na wzrost światowych cen artykułów mleczarskich

Zagrożeniem dla wzrostu popytu na artykuły mleczarskie może być pogarszająca się sytuacja gospodarcza Chin i dalsza dewaluacja juana, która może być przeszkodą w zwiększeniu zakupów artykułów mleczarskich ze strony Państwa Środka - zauważa Bank BGŻ BNP Paribas.

Bez perspektyw na wzrost światowych cen artykułów mleczarskich

Ceny artykułów mleczarskich

W dniu 5 stycznia na pierwszej w 2016 r. aukcji produktów mleczarskich przeprowadzonej na platformie internetowej Global Dairy Trade, prowadzonej przez nowozelandzką Fonterrę, w odniesieniu do poprzedniej aukcji z 15 grudnia 2015 r., zaobserwowano spadek cen artykułów mleczarskich o 1,6 proc. do 2458 USD/t. Był to poziom o 9,3 proc. mniejszy od notowanego przed rokiem.

Niemniej jednak obniżka cen artykułów mleczarskich determinowana był głównie spadkiem cen kontraktów na pełne mleko w proszku o 4,4 proc. do 2210 USD/t i odtłuszczone mleko w proszku o 0,8 proc. do 1 890 USD/t. W porównaniu z poprzednią aukcją podrożało m.in. masło o 6,7 proc. do 3314 USD/t, kazeina o 3,9 proc. do 4736 USD/t oraz sery Cheddar o 3,4 proc. do 2964 USD/t.

Poza tym dowodów do uwidocznienia poprawy sytuacji cenowej na globalnym rynku mleczarskim nie dostarczają również dane publikowane przez FAO.  W grudniu 2015 r. indeks światowych cen artykułów mleczarskich zmalał o 1 proc. w stosunku do poprzedniego miesiąca w wyniku mniejszych cen pełnego mleka w proszku spowodowanych obniżonym popytem. Wzrost zainteresowania masłem ze strony Bliskiego Wschodu, Ameryki Północnej i Afryki Północnej spowodowało w grudniu 2015 r. zwiększenie się cen tego artykułu o 3 proc.

Jak wynika z danych FAO, w całym 2015 r., w porównaniu z 2014 r., globalne ceny artykułów mleczarskich zmalały o 28,5 proc. do najniższego poziomu od 2009 r., podczas gdy ogólny poziom cen artykułów żywnościowych obniżył się o 18,7 proc. 

Podobne kierunki zmian cen artykułów mleczarskich wynikają również z danych USDA. W portach Oceanii pod koniec grudnia 2015 r. ceny masła, w stosunku do końca listopada ub.r. zwiększyły się o ponad 5 proc. do 2900-3300 USD/t, podczas gdy ceny pełnego mleka w proszku zmalały o 6,7 proc. do 2000-2200 USD/t. Ceny sera Cheddar wzrosły o 0,8 proc. do 3050-3300 USD/t, a odtłuszczonego mleka w proszku pozostały niezmienne i wyniosły 1725-2050 USD/t. W stosunku do poprzedniego roku ceny wszystkich produktów pozostają mniejsze – OMP o 21,4 proc., PMP o 14,3 proc., serów Cheddar o 14,2 proc., a masła o 11,4 proc.

Jak wynika z prognoz Rabobanku wzrost cen artykułów mleczarskich nastąpi dopiero od  II połowy 2016 r. W III kwartale br. ceny pełnego mleka w proszku w Oceanii mają sie zwiększyć do 2700 USD/t, a odtłuszczonego mleka w proszku do 2200 USD/t. W ostatnim kwartale przewidywane są dalsze zwyżki cen tych artykułów.

 



Tagi:
źródło: