Bariera krajowego popytu na wieprzowinę oraz spadek cen w państwach będących głównymi unijnymi eksporterami wieprzowiny spowodowały, że od listopada 2012 r. również w Polsce ceny skupu trzody chlewnej spadały.
Ponowny wzrost krajowych cen skupu żywca wieprzowego nastąpił w lutym i marcu 2013 r.
Według danych GUS w lutym br. dostawcy otrzymywali przeciętnie 5,18 zł/kg żywca wieprzowego, tj. o 1% więcej niż w styczniu 2013 r., ale o 3% mniej niż w lutym 2012 r.
Według danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowe MRiRW w trzecim tygodniu marca 2013 r. ceny skupu żywca wieprzowego ukształtowały się na poziomie 5,33 zł/kg, o 2% wyższym niż miesiąc wcześniej i o 4% wyższym niż przed rokiem.
Czytaj także: Prognoza cen żywca wieprzowego w czerwcu i wrześniu 2013 roku
W tym czasie średnia unijna cena trzody chlewnej wyniosła 172,27 EUR/100 kg (według wagi poubojowej schłodzonej klasy E), o 7% więcej niż w analogicznym okresie 2012 r. Cena w Polsce w przeliczeniu na walutę unijną (170,25 EUR/100 kg) była wyższa od średnich cen m.in. we Francji, w Danii, Holandii, Belgii i na Węgrzech, a niższa niż np. w Niemczech.
Ceny skupu żywca wieprzowego w Polsce w okresie od czerwca 2011 do marca 2013 roku.
Źródło: ARR
źródło: Gospodarz.pl/ARR, foto:
sxc.hu