Na wysokość krajowych cen skupu żywca wieprzowego do września 2013 roku będą miały wpływ przede wszystkim ceny wieprzowiny w Unii Europejskiej oraz kurs złotego wobec euro.
W krajach Wspólnoty w następstwie spadku rodukcji wieprzowiny, przy jednocześnie znacząco zmniejszonym eksporcie, w 2013 r. podaż wieprzowiny może być nieco mniejsza niż w 2012 r. Jednak trudna sytuacja ekonomiczna oraz wzrost zainteresowania konsumentów tańszymi gatunkami mięsa, zwłaszcza kurcząt brojlerów, prawdopodobnie spowodują, że w 2013 r. unijne ceny wieprzowiny nie będą istotnie wyższe od wysokich cen w roku poprzednim.
Czytaj także: Sytuacja cenowa na rynku wieprzowiny w Polsce (marzec 2013 r.)
Zgodnie z prognozą Zespołu Ekspertów Agencji Rynku Rolnego przeciętne ceny skupu żywca wieprzowego w Polsce w okresie od czerwca do września br. będą kształtować się na poziomie zbliżonym do notowanego w analogicznych miesiącach 2012 r. i mogą przyjmować następujące wartości:
- czerwiec: 5,40-5,70 zł/kg,
- wrzesień: 5,60-6,00 zł/kg.
Prognoza cen skupu żywca wieprzowego w Polsce w okresie czerwca do września 2013 roku
źródło: Gospodarz.pl/ARR, foto:
sxc.hu