Wyróżnia siÄ™ dwa rodzaje pomoru Å›wiÅ„: afrykaÅ„ski i klasyczny. DziÅ› bÄ™dziemy chcieli zaprezentować najważniejsze informacje zwiÄ…zane z tym drugim.
Klasyczny pomór Å›wiÅ„ jest chorobÄ… zakaźnÄ… i bardzo zaraźliwÄ…, którÄ… wywoÅ‚uje wirus spokrewniony z wirusami odpowiedzialnymi za chorobÄ™ granicznÄ… owiec, chorobÄ™ bÅ‚on Å›luzowych, a także za biegunki u bydÅ‚a. W zwiÄ…zku z tym może on siÄ™ mnożyć u bydÅ‚a i owiec, ale bez wystÄ…pienia objawów chorobowych.
Za tÄ… chorobÄ™ jest o dpowiedzialny wirus RNA z rodziny Fla viviridae, który jest odporny na czynniki Å›rodowiskowe. W warunkac h naturalnych jedynie gnicie powoduje jego giniÄ™cie w ciÄ…gu 2-3 dni. Można go również zniszczyć Å›rodkami dezynfekujÄ…cymi – przede wszystkim 2% roztworem Å‚ugu sodowego, ale dopiero po godzinie, a w temperaturze 60 st C wytrzyma okoÅ‚o 10 minut. We krwi zachowuje swojÄ… zjadliwość nawet przez 3-4 miesiÄ…ce, a w chÅ‚odni może to być nawet 2-3 lata.
W tym przypadku źródÅ‚em zakażenia może być wprowadzenie już chorych zwierzÄ…t do stada, które nie wykazujÄ… objawów choroby czy kontakt z chorymi dzikimi zwierzÄ™tami. Można również zainfekować zwierzÄ™ta poprzez inseminacjÄ™ oraz rany powstaÅ‚e w trakcie kolczykowania, czy przez zanieczyszczonÄ… paszÄ™ mogÄ…cÄ… mieć kontakt z zakażonymi zwierzÄ™tami.
Choroba ta charakteryzuje siÄ™ wyraźnÄ… niechÄ™ciÄ… zwierzÄ…t do ruchu, osowiaÅ‚oÅ›ciÄ…. ZwierzÄ™ta zazwyczaj leżą i Å›piÄ…, maÅ‚o jedzÄ… i dużo pijÄ…. Zazwyczaj sÅ‚abo reagujÄ… na woÅ‚anie i nie zakopujÄ… siÄ™ w Å›cióÅ‚kÄ™. Po 2-4 dni inkubacji pojawia siÄ™ bardzo wysoka i silna gorÄ…czka 40,5-42,2 st C. NastÄ™pujÄ… nagÅ‚e upadki spowodowane niedowÅ‚adem lub porażeniem koÅ„czyn. PojawiajÄ… siÄ™ również wymioty, zaparcia po których wystÄ™puje nagÅ‚a biegunka. W miejscach, gdzie skóra jest cieÅ„sza wystÄ™pujÄ… czerwone plamy w postaci wybroczyn, przekrwienia czy ograniczonych ognisk martwicy. Pojawia siÄ™ obrzÄ™k powiek i ropny wypÅ‚yw z oczu.
Wyróżnia siÄ™ przebieg nadostry, gdzie okres od momentu zachorowania do Å›mierci to 1-2 dni. Przebieg ostry to 5-20 dni od zakażenia i przewlekÅ‚y – kilka tygodni.
Klasycznego pomoru świń się nie leczy ze względu na błyskawiczne rozprzestrzenianie się wirusa oraz nieskuteczne leczenie.
Jedynie prosiÄ™ta ssÄ…ce sÄ… odporne na tÄ… chorobÄ™ oraz te zwierzÄ™ta, które przetrwaÅ‚y chorobÄ™. Jednakże mogÄ… one stać siÄ™ potencjalnymi nosicielami pomoru i dlatego też w przypadku wykrycia tej choroby ubija siÄ™ caÅ‚e stado. JeÅ›li pojawiÄ… siÄ™ jakiekolwiek podejrzenia wystÄ…pienia pomoru to należy to jak najszybciej zgÅ‚osić do inspekcji weterynaryjnej. Jak na razie Polska posiada statut kraju wolnego od pomoru.
W przyszłym tygodniu postaramy się nieco przybiliżyć Wam specyfikę pomoru świń w wydaniu afrykańskim.