Według wstępnych wyników badania struktury gospodarstw rolnych, łączna powierzchnia uprawy warzyw gruntowych w bieżącym roku jest niższa od ubiegłorocznej, znaczącemu ograniczeniu uległ przede wszystkim areał wczesnych odmian warzyw. Zapraszamy do zapoznania się ze wstępnym szacunkiem głównych ziemiopłodów rolnych i ogrodniczych w 2013 roku przygotowanym przez Departament Rolnictwa Głównego Urzędu Statystycznego. Jako czwartą na łamach Gospodarz.pl przedstawiamy ocenę warzyw gruntowych.
Siewy warzyw gruntowych na przeważającym obszarze kraju rozpoczęły się znacznie później niż w latach przeciętnych, ze względu na przedłużającą się zimę i zalegającą jeszcze na początku kwietnia pokrywę śnieżną, nadmiar wody pochodzący z topniejącego śniegu.
Wyjątkowo duże opóźnienie rozpoczęcia wegetacji na wiosnę spowodowało konieczność rezygnacji z uprawy części wczesnych odmian warzyw. Dla niektórych warzyw optymalne terminy siewu przesunęły się o miesiąc. Pomimo opóźnienia siewów, wczesna wegetacja warzyw gruntowych na ogół przebiegała bez zakłóceń, warunki atmosferyczne w większości rejonów sprzyjały wschodom i wzrostowi roślin. Jednak już w czerwcu nadmierne opady deszczu, szczególnie w rejonach Polski centralnej i północnowschodniej, utrudniały dalszą wegetację oraz prowadzenie odpowiednich zabiegów agrotechnicznych (pielęgnacja i ochrona roślin). Część upraw warzyw została stracona z powodu występujących na plantacjach podtopień oraz wypłukiwania roślin. W wielu rejonach wystąpiły uszkodzenia upraw spowodowane silnym gradobiciem.
Pomimo poprawy warunków, jaką odnotowano na początku lipca, przewiduje się, że areał uprawy oraz produkcja warzyw, szczególnie odmian wczesnych, będzie niższy w porównaniu do roku ubiegłego. Zbiory warzyw odmian późniejszych będą zależały od warunków agrometeorologicznych podczas dalszej wegetacji.
Czytaj także: Wstępne szacunki produkcji zbóż w 2013 roku
Szacuje się, że łączna produkcja warzyw gruntowych w 2013 r. wyniesie przeszło 4,4 mln t i będzie o 3,2% niższa od produkcji roku poprzedniego i 3,5% niższa od średniej 9 z lat 2006 - 2010.
Przewiduje się, że w porównaniu do roku ubiegłego niższe będą zbiory wszystkich podstawowych gatunków warzyw gruntowych, z wyjątkiem warzyw ciepłolubnych. W porównaniu do roku 2012 największy spadek produkcji przewiduje się dla warzyw kapustnych.
Według wstępnych szacunków rzeczoznawców terenowych GUS plonowanie kapusty w bieżącym roku będzie niższe od ubiegłorocznego, a łączna produkcja tego gatunku wyniesie niespełna 1,1 mln ton, tj. o 6,3% mniej niż w roku ubiegłym i 10,6% mniej od średniej produkcji kapusty z lat 2006 - 2010.
Czytaj także: Zbiory rzepaku wyższe o ponad 30%. Wstępne szacunki produkcji rzepaku i rzepiku w 2013 r.
Szacuje się, że plonowanie i zbiory kalafiorów będą także niższe od ubiegłorocznych. Produkcję tego gatunku ocenia się na około 226 tys. ton (o 8,2% mniej niż w 2012 r., lecz nieco więcej niż średnio w latach 2006 – 2010).
Czytaj dalej na następnej stronie...
źródło: Gospodarz.pl/GUS, foto:
sxc.hu