| Autor: redakcja1

Informacja Głównego Lekarza Weterynarii na temat bezpieczeństwa jaj konsumpcyjnych w Polsce

W związku z doniesieniami medialnymi dotyczącymi rzekomego wzrostu zagrożenia związanego z zakażeniem produkowanych w Polsce jaj konsumpcyjnych pałeczkami Salmonella, Główny Lekarz Weterynarii informuje, że program zwalczania niektórych serotypów Salmonella w stadach kur niosek jest realizowany na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej od 2008 r.

Informacja Głównego Lekarza Weterynarii na temat bezpieczeństwa jaj konsumpcyjnych w Polsce
W ramach programu, w przypadku stwierdzenia zakażenia stada serotypem Salmonella objętym programem, stado jest poddawane zabiciu lub ubojowi, natomiast jaja konsumpcyjne pochodzące z takiego stada są zniszczone lub poddawane obróbce cieplnej gwarantującej zabicie pałeczek Salmonella.

W ramach realizacji programu stwierdzono następujący odsetek stad kur niosek zakażonych serotypami Salmonella objętymi programem:
  • 2010 r. – 4,05% (stada wszystkie), 4,48% (stada w okresie nieśności);
  • 2011 r. – 3,33% (stada wszystkie), 3,71% (stada w okresie nieśności);
  • 2012 r. (dane wstępne) – 2,41% (stada wszystkie), 2,60% (stada w okresie nieśności).
Cel unijny, dotyczący ograniczenia częstości występowania niektórych serotypów Salmonella w dorosłych stadach kur niosek, został określony w art. 1 rozporządzenia Komisji (UE) nr 517/2011. Ostateczny cel unijny przewiduje ograniczenie występowania serotypów Salmonella objętych programem do 2% stad dorosłych, cel pośredni przewiduje natomiast redukcję odsetka zakażonych dorosłych stad kur niosek o 10% w skali roku.

Czytaj także:
NIK o zwalczaniu salmonelli w stadach kur

 


Tagi:
źródło: