Indeks cen produktów mlecznych FAO
Według danych Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa w październiku 2022 r. odnotowano ponowne spadek wartości indeksu cen produktów mlecznych FAO.
Według danych Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa w październiku 2022 r. odnotowano ponowne spadek wartości indeksu cen produktów mlecznych FAO.
Przetwory warzywno-owocowe pozwalają zachować smak lata na dłużej.
Indeks cen żywności FAO, który odzwierciedla międzynarodowe ceny najczęściej sprzedawanych artykułów spożywczych, osiągnął w grudniu wynik 133,7 pkt. Oznacza to spadek miesięczny indeksu o 0,9%, ale wciąż poziom wyższy aż o 23,1% w stosunku do grudnia 2020 roku.
Eksport cukru i wyrobów cukierniczych w okresie styczeń–wrzesień 2021 r. wygenerował przychód w wysokości 2 mld EUR, co stanowiło 7% wpływów ze sprzedaży zagranicznej produktów rolno-spożywczych z Polski.
W okresie ośmiu miesięcy 2021 r. zwiększyły się przychody z eksportu produktów mlecznych uzyskane przez krajową branżę mleczarską.
Cechy serów podpuszczkowych wynikają z szeregu czynników sanitarnych i technologicznych – począwszy od jakości surowca mleczarskiego, a skończywszy na produkcji charakterystycznej dla określonego gatunku sera.
W dniach od 29 grudnia minionego roku do 5 stycznia bieżącego roku odnotowano zróżnicowanie cen serów w skali tygodnia.
W dniach od 29 grudnia minionego roku do 5 stycznia bieżącego roku w Polsce odnotowano zróżnicowanie cen przetworów mleczarskich w skali tygodnia.
W dniach od 22 do 29 grudnia bieżącego roku w Polsce odnotowano zróżnicowanie cen przetworów mleczarskich w skali tygodnia.
W dniach od 22 do 29 grudnia bieżącego roku odnotowano zróżnicowanie cen serów w skali tygodnia.
Dane MRiRW pokazują, że krajowe zakupu cukru konfekcjonowanego (detal) systematycznie spadają od stycznia 2024 roku. Jeszcze w grudniu 2023 cena średnia miesięczna cukru sięgała 3807 zł/t, podczas gdy w listopadzie (tyle obejmują dane miesięczne) już tylko 2113 zł/t.
Na rynku krajowym w listopadzie minionego roku, ceny producentów cukru paczkowanego spadły.
W zakończonej właśnie kampanii 2024/2025 cukrownie należące do Krajowej Grupy Spożywczej S.A. wyprodukowały łącznie ponad 1,15 mln ton cukru. Osiągnięty wynik okazał się lepszy niż w zeszłorocznej kampanii, podczas której Krajowa Grupa Spożywcza po raz pierwszy w historii przekroczyła poziom produkcji ponad milion ton cukru.